Både blå og rød blok er enige om, at vi skal have skubbet salget af elbiler i vejret, hvis vi skal forsøge at bremse klimaforandringerne.
Sidste år sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at der i 2030 vil være over én million el,-hybrid - eller tilsvarende grønne biler på de danske veje.
På nuværende tidspunkt er der dog meget langt op til det tal.
Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik udgjorde el- og hybridbiler i januar 2019 kun 0,59 procent af alle personbiler i Danmark - 15.205 ud af i alt knap 2,6 millioner.
Salget er dog gået i den positive retning siden. I de første fem måneder af året er der i alt blevet solgt 3.476 elbiler og plug-in-hybridbiler. Det viser nye tal fra brancheorganisationen for bilimportører i Danmark.
Selvom det ikke er mange solgte biler, er det alligevel en stigning på knap 95 procent sammenlignet med de samme måneder sidste år.
- Jeg tror faktisk, det er realistisk med én million grønne biler i 2030. Spørgsmålet er bare, hvor lang tid vi skal vente på at komme i gang, siger energiprofessor ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen.
- Vi har i mange år været et elbil-uland. Og desværre så har vi gang på gang set, at man har ført en stop-go-politik, hvor man hele tiden ændrer beskatningen af elbiler. Og det er virkelig gift for elbiler og i det hele taget bilbranchen, forsætter Brian Vad Mathiesen.
Den skiftende politik skaber usikkerhed og tvivl omkring det fremtidige prisniveau for elbiler. Og det gør både sælgere og købere usikre.
- Derfor mener jeg, at vi vi bliver nødt til at kigge på en langsigtet model for beskatning af elbiler og i det hele taget alle slags biler, siger Brian Vad Mathiesen.
Med den nuværende elproduktion i Danmark, hvor vi stadig bruger delvist kul, tager det kun 30.000-50.000 kilometers kørsel, før elbilen overhaler en almindelig bil i at være grøn. Det viser en rapport fra Klimarådet, der udkom sidste efterår.
Drop registreringsafgiften
Ifølge Brian Vad Mathiesen bør vi droppe registreringsaften og i stedet indføre en kørselsafgift, hvor afgiften falder per kilometer.
- Problemet lige nu er, at man bliver straffet, når man køber en elbil. Og derfor oplever den enkelte forbruger, at det er meget dyrt med en elbil, siger han og fortsætter:
- Men vi bliver nødt til at formidle, at en elbil altid vil være dyrere at købe end en fossilbil. Og derfor skal vi lave beskatningen om, sådan at man i højere grad beskatter brugen af bilen i stedet for at beskatte købet af bilen.
Det vil nemlig kunne betale sig, da elbiler er billigere at køre i end benzin- og dieselbilerne. Så det betaler sig over tid, mener Brian Vad Mathiesen.
Vi skal ikke kopiere Norge
Hos vores naboland Norge går det strygende med salget af elbiler.
Nogle af årsagerne er, at elbiler er fuldstændig afgiftsfritaget i Norge. De er også fritaget for 25 procent moms, og så følger der en række andre fordele med.
Men den model skal vi, ifølge Brian Vad Mathiesen, ikke kopiere i Danmark. Det bliver nemlig for dyrt og for stort et tab i statskassen.
- Nogle af de her fordele, som de giver i Norge, kan være fint at indføre som en start. Men vi er nødt til at tænke langsigtet, så vi ikke ender med at skulle justere hele tiden, siger han.
Mads Aarup, der er bestyrelsesmedlem i elbilforeningen Fdel, mener heller ikke, det er en god idé at følge Norges opskrift, når det kommer til afgifter og moms.
- Jeg synes ikke, vi skal tage så drastiske skridt, at vi for eksempel momsfritager elbilerne, siger han og fortsætter:
- Men mange af de andre norske tiltag, som for eksempel tilskud til opladning i det offentlige rum og billigere beboerlicenser i byerne, kan vi godt lade os inspirere af.
Mangel på viden skader salget
Ifølge Mads Aarup kan mangel på viden om elbiler hos forbrugerne også spille en rolle i antallet af solgte elbiler i Danmark.
På sociale medier florerer der for eksempel mange påstande og diskussioner, om hvorvidt elbiler er grønne eller ej. Og hvorvidt de er billigere end fossilbiler.
På DR Viden har vi vendt de mest udbredte udsagn om elbiler og fået flere eksperter til at forholde sig til dem. Det kan du læse mere om her.
- Der er helt klar myter, der skal manes i jorden, siger Mads Aarup.
- Vi har brug for pålidelig information, som ikke bare kommer fra interesseorganisationerne, men fra den stat, der gerne vil indføre elbilerne, fortsætter han.