Mads Mikkelsen er en 45 millioner år gammel bille

15 forhistoriske bille-arter fundet i ravklumper har fået navne efter kendte danskere.

Mads Mikkelsen bliver til Cantharis mikkelsenorum. Og Susanne Bier bliver til Eridanula susannaebierae.

De to danskere har sammen med 13 andre kendisser fået opkaldt en forhistorisk billeart efter sig. Du kan se hele listen og bille-billeder nede i artiklen.

Det er formanden for den danske ravklub, Anders Leth Damgaard, og den italienske entomologist Fabrizio Fanti, der har fundet de 15 nye billearter i rav og derefter navngivet dem efter danskere.

- Du husker bedre en bille, hvis den bærer et navn, der kan relateres til noget, du allerede kender. Og skridt for skridt kan det være medvirkende til, at flere for øjnene op for forskningen, siger Anders Leth Damgaard, der har studeret rav i de seneste 10 år.

Kløvedal er den ældste bille

Billerne er fra rav, som Anders Leth Damgaard har liggende i sin rav-samling. De femten nye arter er alle fundet i baltisk rav og er anslået til at være 45 millioner år gamle. De tilhører billefamilien blødvinger, som stadig lever de fleste steder i verden.

- De her nye arter er vildt interessante, fordi de på forskellig vis fortæller en lille historie om, hvordan økosystemerne så ud dengang, og hvordan livet har udviklet sig. De er et vindue til fortiden, siger Anders Leth Damgaard.

- Billen, som er opkaldt efter Troels Kløvedal, er det ældste eksemplar inden for dens slægt, som nogensinde er fundet i fossil. Og takket være den kan vi nu sætte en minimumsalder for, hvor gammel den slægt er, fortsætter han.

Hvad rav’er det så de kendte?

Mads Mikkelsen har endnu ikke mødt sin oldgamle navnebror. Men Anders Leth Damgaard har planer om at besøge skuespilleren og flere af de andre kendisser for at vise dem de nye biller.

Indtil videre har han blandet andet været en tur forbi forfatteren Benny Andersen, og det var en positiv oplevelse.

- Under mit besøg lavede jeg en lille fotosession af Benny Andersen og hans bille. Mens jeg sad med kameraet begyndte han med alle sine sanser helt uopfordret at "undersøge" ravet. Han puttede det i øret for at lytte til det og i munden for at smage på det, siger Anders Leth Damgaard og fortsætter:

- Smukt at mødet mellem dem har fundet sted og fantastisk at tænke sig, at denne bille, nu vil bære hans navn, siger Anders Leth Damgaard.

Anders Leth Damgaard har givet billerne deres navne for at hylde de kendte danskere. Men også for at sætte mere fokus på rav som et videnskabeligt felt.

- Vi skal have fjernet ravet fra dets plads som vores bedsteforældres smykker. Kun få mennesker kender i detaljer til de enestående muligheder, rav giver os for at studere fortiden, siger Anders Leth Damgaard.

- Når man står med et stykke rav med en dinosaurfjer i den ene hånd og et hverdagsproblem i den anden, så sætter det livet i et smukt perspektiv, fortsætter Anders Leth Damgaard, der stadig har til gode at finde mere end bare en fjer fra en dinosaur i rav.

Susanne Biers bille, Eridanula susannaebierae, tilhører ikke bare end ny art men også en helt ny slægt af blødvinger. I alt er der opdaget fire nye slægter. De sidste tre er billerne Lise Nørgaard, Jakob Ejersbo og Erik Balling. (© Anders Leth Damgaard)
Troels Kløvedals bille, Podistra kloevedali, er det ældste eksemplar inden for dens slægt, som nogensinde er fundet i fossil. (© Anders Leth Damgaard)
Mads Mikkelsen og Lars Mikkelsen har fået den samme bille opkaldt efter sig. Den hedder Cantharis (Cyrtomoptila) mikkelsenorum. (© Anders Leth Damgaard)

HER ER LISTEN: 15 NYE BILLEARTER

 1. 1

  Annisette Koppel - Autosilis annisettaekoppelae

 2. 2

  Benny Andersen - Themus bennyianderseni

 3. 3

  Mads Mikkelsen/ Lars Mikkelsen - Cantharis (Cyrtomoptila) mikkelsenorum

 4. 4

  Susanne Bier - Eridanula susannaebierae

 5. 5

  Bent Fabricius-Bjerre - Cacomorphocerus bentifabrici

 6. 6

  Lise Nørgaard - Noergaardia dinae

 7. 7

  Svend Åge Madsen - Cacomorphocerus madseni

 8. 8

  Johannes Møllehave - Malthodes moellehavei

 9. 9

  Troels Kløvedal - Podistra kloevedali

 10. 10

  Erik Balling - Juratelacrima ballingi

 11. 11

  Pauline Matilde Theodora Bajer - Kuskaella bajerae

 12. 12

  Nielsine Mathilde Nielsen - Rhagonycha nielsenae

 13. 13

  Poul Henningsen - Malthodes henningseni

 14. 14

  Klaus Rifbjerg - Malthinus rifbjergi

 15. 15

  Jakob Ejersbo - Palmnickeneoceras ejersboi

Facebook
Twitter