Mangel på ladetilbud får byboere til at fravælge elbilen

Det kræver flere ladestandere i byer som Odense og Aarhus, hvis folk i lejligheder skal skifte til elbil og kommunerne nå deres grønne mål for bilismen, vurderer forsker.

Der skal flere ladestandere i blandt andet Odense, hvis kommunen skal nå i mål med sine grønne planer, lyder det fra forsker. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Som elbil-ejer er det nemt og bekvemt, hvis man kan sætte stikket i bilen og starte opladning af batteriet, når man parkerer i sin indkørsel.

Dén fordel må mange lejlighedsbeboere se langt efter, fordi de står uden egen parkeringsplads og derfor er henvist til ladestandere ude i byen, ved supermarkedet eller tankstationer langs motorvejen, når batteriet begynder at være fladt.

Derfor giver nye tal fra Danmarks Statistik god mening, lyder det fra professor og forsker i energisystemer på Aalborg Universitet Jakob Stoustrup.

Tallene viser, at 64 procent af dem, der har købt elbil siden starten af 2021, bor i parcelhus. Mens bare 14 procent af de solgte elbiler i samme periode er købt af folk, der bor i etagebolig.

- Det er vigtigt for de fleste købere af elbiler, at man har mulighed for opladning meget tæt på sin bolig. Det betyder i praksis, at man skal kunne gå med sine tunge indkøbsposer fra sin lademulighed og til sin hoveddør, siger Jakob Stoustrup.

Ifølge ham er der to faktorer, der spiller ind i forhold til køb af elbiler. Den ene er økonomi og den anden er tilgængelighed af lademuligheder.

40 procent elbiler inden 2030

I Odense og Aarhus Kommune har politikerne sat et mål om, at 40 procent af bilerne inden 2030 skal køre på el.

Og særligt i bymidterne er man langt fra de mål, viser tal fra brancheorganisationen Dansk e-Mobilitet og bilstatistik.dk.

I Aarhus C er det kun 5,5 procent af alle biler, der er elbiler, mens tallet er endnu lavere i Odense C, nemlig 4,5 procent.

Ifølge Jakob Stoustrup er det svært at forestille sig, at de to byer når de "meget ambitiøse" mål, hvis ikke det bliver nemmere for folk at have en elbil.

- Men det kræver, at man laver nogle ret voldsomme investeringer for at skabe de muligheder, der gør det tilstrækkeligt attraktivt, blandt andet i form af lademuligheder meget tæt på folks egen bolig.

Rådmand: Der skal gøres mere

Tal fra Trafikministeret fra september viser, at Odense ligger helt nede på en 58. plads på listen over kommuner med flest ladepunkter pr. 1000 indbyggere. Aarhus ligger på en 27. plads.

Langt bedre ser det ud i det københavnske. Frederiksberg Kommune ligger således på 2. pladsen, mens København lige netop er med i top fem.

I Odense Kommune arbejder man på et større udbud, der blandt andet indebærer flere ladestandere, siger klima- og miljørådmand Tim Vermund (S).

- Der skal gøres mere, hvis vi skal nå op på 40 procent, som er vores ambition. Heldigvis er der flere, der vælger elbilen til, når de skal skifte bil. Men om det går hurtigt nok, kan jeg godt være i tvivl om, siger han.

Interesseorganisationen for bilister, FDM, mener også, at adgang til opladning er essentiel, hvis folk skal skifte til en elbil. Det siger Ilyas Dogru, forbrugerøkonom ved FDM.

- De folk, der har mulighed for at sætte en ladestander op - eksempelvis ved hjemmet - har højere tendens til at skifte til elbil. Så hvis vi for alvor skal sætte skub i salget af elbiler, er vi nødt til også at have dem med, som ikke har mulighed for at lade hjemme.

Skal være trygt at lade

I Odense er første skridt at omdanne cirka 80 parkeringspladser i centrum af byen til rene elbilspladser, siger Tim Vermund.

- Vi vil gerne have, at man har en følelse af, at selvfølgelig kan man få ladet sin bil, også selvom man bor i lejligheder eller lignende. Første skridt er at få skabt en tryghed og sikkerhed omkring det at kunne lade. Næste skridt er at se på, om vi kan give elbilerne en fordel.

Fordelene handler blandt andet om at have en lavere parkeringstakst for elbiler, siger rådmanden.

- Vi kommer til at hæve parkeringstaksten for alt andet end elbiler.

Med de nuværende knap seks procent elbiler i kommunen er der et stykke op til målet om 40 procent inden 2030, men ifølge rådmanden har man skullet "frigøre noget plads og kapacitet til at finde ud af, hvor ladestanderne skal placeres henne".

- Vi er godt og grundigt i gang med planlægningsgrundlaget. Derefter handler det om at få virksomheder til at byde på de ladestandere, der skal stilles op. Ting tager tid i kommunen, men vi er i gang i allerhøjeste hastighed, vi kan, i forhold til at få det her rullet ud.