McDonalds tester ny planteburger i Danmark: Den er ikke sundere, men lidt bedre for klimaet

Bøffen er designet til at ligne kød og er ikke et alternativ til grøntsager.

Den plantebaserede burger har et lavere CO2-aftryk end kød-versionen. Til gengæld er den ligeså usund som en almindelig burger. (© McDonalds Sverige)

Når man åbner æsken, ligner indholdet ved første øjekast en klassisk kødburger. Men det er det ikke.

Det er i stedet en kød-efterligning i form af en plantebaseret burger, som er dukket op på menukortet hos McDonalds flere steder i landet.

I samarbejde med firmaet Beyond Meat har McDonalds nemlig valgt i en periode at sælge den kødfrie burgervariant i Danmark og Sverige - som nogle af de første lande i verden.

Det skriver mediet Bloomberg.

Burgeren havde en kort testperiode i Canada under et andet navn, men McDonalds' danske afdeling har presset på for, at Danmark skulle være et af de første rigtige testlande.

De oplever nemlig, at der er en stigende efterspørgsel på kødfrie produkter i Danmark, skriver de i en mail til DR Viden.

Den amerikanske fastfoodkæde er dog langt fra først med et plantebaseret alternativ, der ligner en klassisk kød-bøf.

- De andre fastfoodkæder har været længe på markedet med plantebaseret produkter. Det er overraskende og nærmest pinligt, at McDonalds først kommer med deres bud nu, siger Sisse Fagt, der forsker i sundhed og ernæring på DTU Fødevareinstituttet.

I 2019 præsenterede både Burger King og Max Burger deres bud på plantebaserede burger-bøffer, der består af blandt andet sojaprotein.

Og selvom McDonalds’ burger adskiller sig ved, at plantebøffen indeholder ærte- og risprotein frem for sojaprotein, giver det ikke den store forskel for forbrugerne, vurderer Sisse Fagt.

- Der er ikke meget forskel på kædernes produkter, men McDonalds afspejler fint den nye trend, at man prøver at bruge nogle andre proteiner end soja og gluten, siger hun.

Ærteproteinen giver blandt andet plantebøffen en anden tekstur, som minder om en klassisk bøf af kød.

Lad dig ikke snyde af navnet

McDonalds kalder deres kødfrie burger for McPlant.

Burgeren er et tilbud til danskere, der en gang i mellem gerne vil spise et plantebaseret alternativ til oksekød og kylling, skriver McDonalds Danmark i en mail til DR Viden.

Men du skal ikke lade sig snyde af navnet og tro, at køderstatningen er de rene grøntsager, vurderer Sisse Fagt.

- Det er ikke sådan, at man spiser grøntsager, når man spiser sådan en burger. Den er ikke baseret på ærter og ris, som er blandet sammen, siger hun.

Ingredienslisten i den nye burger indeholder derimod protein, som er udvundet af ærter og ris.

Det betyder, at du angt fra får alle fordelene ved de to fødevarer med.

- Det er et mere teknologisk produkt, siger Sisse Fagt og fortsætter:

- Burgeren er fin, hvis man gerne vil spise kødfrit, men hvis man vil spise planterigt, er det ikke det her, man skal vælge på menukortet, siger hun.

Der skal man i stedet vælge rigtige grøntsager, som man for eksempel finder i en salat.

Kan få bedre samvittighed på klimakontoen

Selvom burgeren ikke giver en sund samvittighed, kan den alligevel gøre en lille forskel på dit klimaaftryk.

- Når burgeren er baseret på plantedele i stedet for kød, er der forskel på CO2-aftrykket. En planteburger giver et væsentligt lavere klimaaftryk end en kødburger, siger Sisse Fagt.

Hun understreger dog, at rene grøntsager har et endnu lavere CO2-aftryk, hvis man ønsker at spise mere klimavenlig mad.

- Helt overordnet set er burgere ikke det sunde valg. Derfor vil jeg ikke råde til, at man sænker sit CO2-aftryk fra kosten gennem at spise plantebaserede burgere, lyder det fra Sisse Fagt.

McPlant kan findes på udvalgte McDonalds-restauranter indtil midten af april. Herefter vurderer fastfoodkæden, om den skal bredes ud til andre lande.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter