Mere end 26.000 arter verden over er truet af udryddelse

Særligt Australiens reptiler står overfor flere udfordringer ifølge ny "rødliste" fra World Conservation Union, IUCN.

Syv procent af Australiens reptiler er truet mod udryddelse, viser ny opgørelse fra IUCN. (© Colourbox)

World Conservation Union (IUCN) har en såkaldt "rødliste" med en omfattende oversigt over truede arter over hele kloden.

Efter IUCN har indsamlet ny forskning hovedsageligt fra Australien, har de opdateret denne liste.

Og resultatet er nedslående: Mere end 26.000 arter er udrydningstruet i både dyreverdenen og planteverdenen.

Inger Andersen er generaldirektør for IUCN. Ifølge hende afslører opdateringen af IUCN's rødliste de trusler, som planetens biodiversitet står overfor.

- Invasive arter, ændringer i brandmønstre, cykloner og konflikter mellem mennesker og dyr er blot nogle af de mange trusler, der forårsager kaos på vores planets økosystemer, siger Inger Andersen i en pressemeddelse.

Australiens reptiler er truet af huskatte

975 arter, eller hvad der svarer til syv procent af de australske reptiler, er med på listen. Det helt store problem for mange af reptilerne er andre dyrearter. Invasive arter.

Ifølge IUCN er invasive arter den primære trussel mod mere end halvdelen af de truede reptiler.

Huskatte og efterkommere af tamkatte på det australske kontinent dræber cirka 600 millioner reptiler hvert år.

Også den giftige frø med det engelsk navn Cane Toad, som blev indført i Australien i 1935, er til fare for reptilernes overlevelse. Ingen af de indfødte padder eller andre arter producerer de samme giftstoffer.

Klimaforandringer synder også

Australiens kontinent er præget af ekstremt klima, men hvor dyrene i tusinder af år har tilpasset sig forholdene, møder de problemer når de menneskelige aftryk sætter ind. Øglen med det mundrette navn Techmarscincus jigurru har tilpasset sig de kolde forhold på toppen af Queenslands højeste bjerg, Mount Bartle Frere.

For den er klimaforandringer den største trussel. En temperaturstigning på bare 1°C vil sandsynligvis resultere i et tab af 50 procent af øglens bestand.

Og det vil ske i løbet af 30 år, da der ikke er noget køligere sted for øglen at flytte hen.

Brande er endnu en trussel

Siden europæerne begyndte at bosætte sig i Australien i 1600-tallet, er intensiteten og antallet af brande ligeledes taget til. Det skyldes blandt andet en kombination af landbrug og invasive plantearter.

Mange dyrearter er stadig tilpasset de mønstre, der var i naturen før den europæiske bosættelse. Det gælder også reptilerne, som alene i Australien udgør næsten 10 procent af alle dyreverdens reptiler.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk