Mikroplast i drikkevand kan snart måles

Trods stor opmærksomhed kan videnskaben ikke sige, om mikroplast er et problem - eller hvor alvorligt omfanget i givet fald er.

Vi ved, at der med al sandsynlighed er mikroplast-partikler i vandet, vi drikker. Men forskere kan endnu ikke sige hvor meget, og om det er problematisk. En ny metode er lige om hjørnet. (Foto: Grazvydas Jurgelevicius © Grazvydas Jurgelevicius)

Mikroplast-partikler er overalt i vores omgivelser, ja selv i luften, vi indånder, og i det vand, vi drikker.

De små partikler får meget opmærksomhed, men forskere og eksperter har umådeligt svært ved at finde ud af, hvor meget mikroplast der er i vores vand - og konsekvenserne ved at den er der. Der mangler fortsat viden på området, konkluderer en rapport fra Miljøstyrelsen.

- Vi mangler mere viden om, hvordan vi analyserer på mikroplastik i spildevand. Der er stor usikkerhed om det, forklarer projektleder på rapporten Hanne Løkkegaard fra Teknologisk Institut til DR Viden.

Arbejdet med rapporten er sat i gang, efter at der sidste år blev lavet en uformel og uvidenskabelig undersøgelse af drikkevandet i 12 danske kommuner - og tilsyneladende blev fundet mikroplast-partikler i alle 12 prøver.

Dengang svarede Miljøministeriet, at gruppens metoder ikke var robuste nok, og at der var brug for mere viden på området. Den nye rapport konkluderer det samme.

Miljøstyrelsen forventer snart at kunne begynde at tage prøver med en nyudviklet metode fra forskere på Aarhus Universitet.

"Det er ikke rart at tænke på"

Tanken om at der flyder små plastikstykker rundt i vores drikkevand, er grundlæggende ubehagelig, mener Jes Vollertsen, der er professor på Aalborg Universitet. Han leder et af verdens førende laboratorier i måling af mikroplast. Men det er kun yderligere grund til at undersøge sagen i bund, inden der skal handles, mener han.

- Det er ikke rart at tænke på, hvad der flyder rundt i vandet og i luften. Min reaktion er, at vi må finde ud af, om det gør skade, og hvor meget der er. Hvis det så viser sig at være skadeligt, så må vi håndtere det, siger han.

Svært at undersøge

Mikroplastik er svært at måle, fordi det kræver, at man håndterer sine prøver helt ekstremt godt. Vi omgiver os i dag med plastik, som alt sammen afgiver små mikroplast-partikler. For at kunne lave en gyldig måling, kræver det derfor, at man kan udelukke, at ens prøve har fået tilsat yderligere mikroplast-partikler under transport eller arbejdet med den.

Når man så har fået sin rene prøve ind i laboratoriet, gælder det om at få analyseret partiklerne i vandet for at finde ud af, hvor mange af dem der er mikroplast. På det område sker der en rivende udvikling ifølge Jes Vollertsen:

- For få år siden sad vi med et mikroskop og kiggede på hver enkelt partikel. Det betyder at vi talte plastik-partiklerne manuelt. I dag kan vi lave en mere automatiseret analyse af hver enkelt prøve, siger han.