Millionæren Martin Thorborg kalder sig selv 'et fucking dydsmønster' - men så er der lige det med flyrejserne

Verdens rigeste mennesker er de største klimasyndere, konkluderer rapport.

- Jeg kan godt rende rundt og piske mig selv med bøgeblade hver morgen og tage i toget til Rom, hvis jeg vil derned. Men det kommer ikke til at rigtig hjælpe noget, lyder det fra Martin Thorborg. (Foto: © Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix)

Han er blandt nogle af Danmarks rigeste mennesker og rent statistisk en af de danskere, der sviner allermest i klimaregnskabet.

Selv mener iværksætter og millionær Martin Thorborg, at han gør en masse ting for at nedbringe sit klimaaftryk. Han kører i elbil, har en varmepumpe og solceller installeret på sit tag, men de 1-2 gange månedlige flyrejser vil han ikke give afkald på.

Tværtimod håber han, at det kan blive til endnu flere i fremtiden.

- Jeg vælger at bruge mine synder på at flyve. Det er det, jeg godt kan lide, siger han i et interview med DR's nyhedspodcast Tiden.

- Det er ikke, fordi jeg ligger søvnløs om natten, skal jeg være den første til at sige.

I en ny rapport baseret på forskning fra Stockholm Environment Institute (SEI) konkluderer udviklingsorganisationen Oxfam, at verdens rigeste mennesker er de største klimasyndere, når man måler CO2-udledningen ved forbrug.

Herhjemme udleder én person fra den rigeste ene procent af befolkningen otte gange så meget CO2, som en gennemsnitsdansker.

Samtidig viser rapporten, at hvor alle andre indkomstgrupper i samfundet har sænket deres CO2-udledning mellem år 1990-2019, har Danmarks 1 procent rigeste gjort det stik modsatte.

Og det er især privatforbruget, der spiller ind.

- Vi er på nogle måder på vej med den grønne omstilling i Danmark, men den 1 procent rigeste er ikke med på den. Det er jo sigende, at det er dem, der ikke får reduceret i deres CO2-udledning, lyder det fra Lars Koch, der er generalsekretær i Oxfam Danmark.

Hør en bid af interviewet med vært Annika Wetterling her:

'Fuldstændig tåbeligt'

Men færre flyrejser for Martin Thorborgs vedkommende er ifølge iværksætteren ikke med til at løse klimakrisen.

- Jeg tror, den eneste måde at løse problemerne på, det er at lave nogle internationale afgifter, som gør, at flybranchen for eksempel bliver mere klimavenlig. Hvis man satte lidt mere afgift på flybilletterne, så ville man give et meget større incitament til, at flyselskaberne efterspurgte klimavenlige fly.

Og så skal vi investere os ud af krisen, mener Martin Thorborg.

- Jeg kan godt rende rundt og piske mig selv med bøgeblade hver morgen og tage toget til Rom, hvis jeg vil derned. Men det kommer ikke til at rigtig hjælpe noget.

Iværksætter Martin Thorborg er også en af medstifterne bag søgemaskinen Jubii fra 1995. Jubii ophørte som selvstændig virksomhed i 2021. (Foto: © Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix)

- Men du kunne jo også vise vejen på en anden måde.

- Ja, det kunne jeg. Men jeg kunne også lade være, og det er det, jeg har valgt at gøre. Jeg prøver ikke at være en duks.

- Men Martin, kan du udelukke, at det faktisk kunne gøre en forskel på danskernes klimaaftryk, hvis du nu gik forrest i en ny bevægelse? Vi kunne kalde den bevægelsen mod unødvendige flyrejser, for eksempel.

- Jamen, det ville da være fuldstændig tåbeligt. Det, jeg bruger energi på, er at få danskerne til at installere varmepumper i tusindtal og solceller på deres tage. Jeg fortæller jævnligt om, hvordan jeg kører i en elektrisk bil.

- Men hvorfor ville det være tåbeligt, hvis der var en hel masse, der fulgte trop og også droppede flyrejserne? Det ville da være den første og mest effektive måde at få vores klimaaftryk nedsat.

- Som mine gode gamle far sagde: Summen af laster er konstant. Og min last er så at flyve på ferie. Til gengæld er jeg et fucking dydsmønster i næsten alt andet.

Lyt til dagens afsnit af Tiden lige her.