Minus 98 grader: Koldeste temperatur nogensinde målt på Antarktis

Ny forskning viser, at det Østantarktiske plateau er koldere end hidtil troet. Temperaturen er blevet målt til minus 98 grader mere end 100 steder.

Temperaturen er nået ned på -98 grader ved mere end 100 steder på det Østantarktiske plateau. (Foto: STAFF © Scanpix)

Sommersolen gløder i øjeblikket over Danmark, og årets sommer er på vej ind i rekordbøgerne som en af de varmeste nogensinde herhjemme.

Men sådan er det langt fra alle steder på Jorden.

Forskere fra the National Snow and Ice Data Center ved University of Colorado Boulder har nemlig målt Jordens koldeste temperatur hidtil på Antarktis.

Her når temperaturen ned på tænderklaprende minus 98 grader Celsius, viser ny forskning publiceret i Geophysical Review Letters.

Den ekstreme kulde er blevet målt på mere end 100 forskellige steder ved det Østantarktiske plateau, der er et område i Antarktis på størrelse med Australien.

- Satellitmålingerne viser, at det kan blive endnu koldere, end man troede, det kunne blive, siger Peter Langen, klimaforsker på DMI.

Tør og stille luft giver ekstrem kulde

I perioden 2004 til 2016 brugte forskerne infrarøde satellitter til at måle temperaturer ved det Østantarktiske plateau.

Det har vist sig, at temperaturerne i området er langt koldere end først antaget, da forskere først begyndte at måle ved den russiske forskningsstation Vostok.

- Forskerne bruger nye analyser på satellitbilleder, der har målt, at det er koldere, end vi hidtil troede, siger Peter Langen.

Det er blandt andet kombinationen af tør og stille luft, der får temperaturen helt i bund.

Forholdene findes især på det Østantarktiske plateau, hvor den antarktiske polarhvirvel, den såkaldte polar vortex, kan skærme det centrale Antarktis mod varmere luft, forklarer Peter Langen.

- Isen er ikke helt flad, og den har nogle buler. Nede i de huller kan tingene stå særligt stille, og så bliver det meget koldt, siger han.

Luften bliver nemlig kølet helt ned, når den ligger stille i fordybninger lige over iskappen, hvor vinden står stille.

Og når luften heller ikke indeholder meget vanddamp, som holder på varmen, daler temperaturen.

På forskningsstationen Vostok, der også ligger i Østantarktis, er der tidligere blevet målt temperaturer ned til -89,2 grader. (Foto: handout © Scanpix)

Satellitterne måler koldere temperaturer

Forskerne har brugt satellitter til at måle temperaturen i det store område. Denne målemetode kan vise koldere temperaturer end ved traditionelle luftmålinger.

Satellitterne måler nemlig ikke lufttemperaturen som tidligere målinger ved Vostok blandt andet har gjort.

Satellitterne måler isens overfladetemperatur i stedet, og den kan være koldere end luften højere oppe. Det forklarer Jakob Høyer, der er oceanograf i Center for Ocean og Is hos DMI.

- Hvis du måler to meter lufttemperatur i to meters højde, kan der godt være en forskel på op til fem grader i temperaturen. Specielt når det er koldt, siger han.

Han pointerer dog, at det stadig er en meget kold temperatur, som satellitten måler, og at de ekstremer målinger ikke er forkerte i forhold til de forrige.

Man skal blot huske, at målingerne er foretaget ved iskappens overflade.

Klimaforandringerne kommer stadig

Den 10. august 2010 registrerede en satellit hele minus 93,2 grader ved det Østantarktiske plateau ifølge Vejret - tidsskrift fra vejr og klima fra 2014.

Det var ifølge tidsskriftet omkring fire grader koldere end den gamle kulderekord fra Vostok.

Og den nye temperatur, der er målt mere end 100 steder, er altså cirka ni grader koldere.

Antarktis er altså stadig bundfrossen. Derfor kunne man godt fristes til at tro, at den globale opvarmning er på vej retur. Men sådan er det ikke, forklarer Peter Langen.

- Hvis man kigger på et globalt plan, er der flere varmerekorder end kulderekorder. Under fænomenet ligger en langsom, generelt opadgående opvarmningstrend, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk