Mor som 68-årig: Verdens ældste vilde fugl får en unge

Albatrossen Wisdom har trods sin modne alder udklækket en unge hvert år siden 2006.

  • Albatrossen Wisdom med et af sine tidligere æg. Wisdom er en laysanalbatros - en af de mindre albatrosarter. (Foto: handout © Scanpix)
  • Faderen Akeakamai våger over sin nyudklækkede albatros-unge. (Foto: Bob Peyton © USFWS)
1 / 2

Det var lidt af en sensationel nyhed, da den danske skuespiller, tidlige model og reality-persona Brigitte Nielsen i en alder af 54 år fødte sit femte barn i 2018.

Men 54 år er ingen alder, når man sammenligner med fuglen Wisdom, der netop har udklækket en unge i en alder af 68 år.

Wisdom, der er af arten Laysanalbatros, er den ældste dokumenterede fugl, der lever i det fri. Og den har i alt fået et sted mellem 31 og 36 unger.

Mor og unge har hjemme i et naturreservat på Midwayøerne i Hawaii, USA, hvor Wisdom og hendes mage har bygget rede og udklækket en unge hvert år siden 2006.

Dyr får unger hele livet

Laysanalbatrossen lever i Stillehavet. Trods sin vægt på 2,5 kilo er den mågelignende fugl lille i forhold til andre albatrosser.

Albatrosser tilbringer omkring 90 procent af deres liv til havs. Det meste af tiden på vingerne. Men når albatrossen lægger æg, er det en krævende proces, som varer flere måneder, før ungen er på vingerne. Derfor er det også udsædvanligt, at Wisdom og hendes mage har udklækket en unge hvert år siden 2006.

Modsat mennesker reproducerer de fleste dyr - herunder fugle - sig hele livet. Så på den måde er der intet udsædvanligt i Wisdoms sene moderskab.

Facebook
Twitter