Morgenthaler: Jeg fatter ikke, at politikere virker ligeglade med klimaet

Men jeg tror på, at vi kan råbe dem op, hvis vi er mange, der hæver stemmen, inden det går helt galt, siger Anders Morgenthaler, der nu sender sit sidste klimaprogram på P1.

Anders Morgenthaler, tegner, forfatter, filminstruktør og nu klimaaktivist. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Han kører elbil, spiser sjældent kød, og hans sommerferien går med tog ned gennem Europa.

Anders Morgenthaler kæmper sin egen kamp for at holde CO2-forbruget nede, og nu har han brugt et halvt år på at råbe lytterne op i P1-programmet Klimatestamentet.

- Da vi begyndte at sende, oplevede jeg, at klimadebatten var ekstremt marginaliseret med to fløje, der enten var for eller imod. Men der er sket et kæmpe boom i klimasamtalen. Mange flere er kommet med, siger han.

Fredag bliver sidste udgave af Klimatestamentet sendt live fra Videnskabsmødet i Aalborg. Her får Morgenthaler og medvært Dan Grønbech mulighed for at stille politikerne nogle af de spørgsmål, der gennem programrækken har hobet sig op.

- Jeg brænder for at vide, hvorfor klimaet ikke er førsteprioritet i Folketinget, spørger Anders Morgenthaler.

Morgenthalers top 3 over CO2-besparelser

I Klimatestamentet har Anders Morgenthaler og Dan Grønbech hver fredag undersøgt grønne vaner, som efter sigende skulle spare på CO2-regnskabet.

- Min oplevelse var, at de her ting, vi tog fat i, som flytrafik, elbiler, kød, roser, dyrefoder, tøj, elforbrug og alt muligt andet er skidevigtige at forholde sig til, siger Anders Morgenthaler.

- Jeg er blevet bekræftet i, at det ikke hjælper en skid, hvis man er alene. Men hvis vi er rigtig mange, der ændrer adfærd, så kan vi faktisk gøre en forskel, siger Anders Morgenthaler.

Her er de tre løsninger, der giver størst effekt på dit klimaregnskab efter Morgenthalers mening:

1. Kød

- Det er fuldstændig vanvittigt, så meget CO2 kødproduktionen bruger. Man kan starte med at droppe oksekød. En dag dropper du at spise de firbenede dyr, så ender du på fisk og kylling. Pludselig orker du ikke kød mere, og så er du vegetar. Det virker.

2. Forbrug af lorteting

- Jeg har selv været slem til at købe alt muligt. Drop at finde din lykkefølelse med forbrug. Find nogle andre glæder og prioriteter i dit liv. Og når du skal købe nye ting, skal det være kvalitetsting, der holder længe.

3. Isolering af dit hus

- Det fandt jeg ud af i programmet. Energien, vi bruger på at varme vores boliger, er enormt. Vores boliger udgør 40 procent af vores samlede energiforbrug. Isolér vægge, skift vinduer, udfyld hulrum og brug varmepumper, fjernvarmesystemet og solceller. Desværre skal man helst droppe at varme op med brændeovnen.

Selvom Anders Morgenthaler inden Klimatestamentet havde foretaget mange grønne valg, så var der én ting som overraskede ham.

- Det kom bag på mig, at man kan købe nok så megetøkologisk tøj af bomuld, men hvis man vasker det i en gammel skod-vaskemaskine er det ligemeget for klimaet. En gammel strømslugende maskine i dit bryggers er en kæmpe klimasynder, siger Anders Morgenthaler.

Jesper Theilgaard har ret!

I et afsnit af Klimatestamentet var DRs mangeårige vejrvært og klimaekspert Jesper Theilgaard med som gæst.

- Jeg var sindssygt glad for afsnittet med Jesper Theilgaard, der bare sagde, hvad han har vidst i 20 år. Klimaet forandrer sig, og det kommer til at gå ud over os mennesker. Det er ikke et eller andet abstrakt. Det er tørke, oversvømmelser, orkaner og stigende have, siger Anders Morgenthaler.

- Og man skal ikke være ret klog for at kunne regne ud, at tørke betyder dårligere høst i udsatte områder, hvilket skaber usikkerhed og sult. Så kommer der konflikter og i sidste ende krig og flygtninge. Det er alvorligt, siger Anders Morgenthaler.

Nu er jeg klimaforkæmper

Fredag sender Klimatestamentet for sidste gang. Det bliver dog ikke den sidste gang, Anders Morgenthaler sætter fokus på klimaet.

- Jeg synes, at Klimatestamentet har været med til at bryde en dæmning ned. Nu taler flere og flere klimapolitik og forbrugeradfærd, siger Anders Morgenthaler.

- Men den dæmning kan sagtens bygges op igen, hvis vi glemmer at tale om klimaforandringerne, men jeg har tænkt mig at blive ved med at råbe politikerne op, siger Anders Morgenthaler.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk