MSC, Dolphin-Safe og fisk i rundkreds: Få styr på hvilke mærker, der gør din tun mest bæredygtig

Her er fire råd, du kan bruge, når du gerne vil købe bæredygtig tun. Det er nemlig en jungle at finde rundt i, vurderer Forbrugerrådet Tænk.

MSC-mærket er det, du skal gå efter, hvis du gerne vil købe bæredygtigt tun.

Du står i supermarkedet og skal købe tun.

I dit baghoved kører de stærke billeder af en flot naturserie om havets dyr. En ting står mejslet ind i din bevidsthed: Tun er en truet art.

Men det var vist kun nogle tunarter?

Og de var mere truede i nogle have end i andre, eller hvad?

Og det hele afhænger vel også af den måde, de bliver fanget på... gør det ikke?

Det kan være svært at tage højde for alt, når du står i butikken og bare gerne vil have en tunmad med mayonnaise og god samvittighed.

Heldigvis har producenterne forsøgt at hjælpe dig. For på dåsetun er der ofte en hel masse mærker. Og vi stoler generelt på mærker i Danmark. Især de mere officielle. Det fortæller professor John Thøgersen fra Aarhus Universitet.

- Kendskabet til mærkerne hænger meget sammen med, hvor relevant vi oplever, at mærket er. Og det afhænger igen meget af, hvor meget forbrugeren støder på mærket i hverdagen, forklarer han.

Og når det gælder tun, er der rigtig mange mærker at forholde sig til. Det fortæller Vibeke Myrtue Jensen, som er politisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænk.

- Der findes en masse forskellige mærker, og det er lidt af en jungle at finde rundt i, siger hun.

Så her er fire råd, du kan bruge, når du gerne vil købe bæredygtig tun.

1

Gå efter MSC-mærket

Der findes flere typer tun, der har det blå MSC-mærke. Og det er dem, du skal gå efter, hvis du vil have bæredygtig tun.

Marine Stewardship Council, forkortet MSC, er en frivillig certificering, som producenter kun kan få, hvis de lever op til en række krav.

- Det er det mærke, vi overordnet anbefaler, at du som forbruger går efter, hvis du vil have bæredygtigt fanget fisk, fortæller Vibeke Myrtue Jensen.

Kravene for at få MSC-mærket defineres af en NGO. Og der er mange krav, som en producent skal leve op til for at få mærket. For eksempel skal fiskearten ikke være truet, der må ikke overfiskes, og man skal undgå bifiskeri af andre arter - især truede arter.

- Det er ikke et perfekt mærke. Men det er det bedste, du kan vælge som forbruger. For at få mærkningen skal producenten igennem uafhængige kontroller, og der er relativt høje og fornuftige krav til arter og fangstmetode, siger Vibeke Myrtue Jensen.

Hun fortæller desuden, at du ligeledes kan gå efter ASC-mærket, når du køber opdrættet fisk.

2

Husk at bæredygtighed er flere ting

Dolphin Safe-mærket gør det måske mindre sandsynligt, at delfiner har måtte lade livet for din tun-mad. Men det er ikke en garanti for bæredygtig tun.

Det er ikke rart at tænke på, at vilde delfiner har måtte lade livet for, at vi kan spise tun.

Derfor kan det være fristende at gå efter 'dolphin safe'-mærker. Et af de mere kendte er lavet af Earth Island Institute, en amerikansk NGO.

For at en producent må anvende det mærke, skal han anvende fangstmetoder, der minimerer risikoen for, at delfiner bliver skadet eller dør.

Modsat MSC er det dog ikke et mærke, som Tænk anbefaler deres medlemmer at gå efter. For det er ikke en garanti for, at tunen er bæredygtig.

Mærket har nemlig udelukkende fokus på delfinernes sikkerhed. Så om havskilpadder eller andre arter er blevet påvirket, eller om den tun, der er i dåsen, kommer fra en ikke-truet tunart, vidner mærket ikke om.

3

Betal ikke ekstra for 'hjemmelavede' mærker

Det er svært at vurdere, hvad de forskellige delfinmærker egentlig giver en garanti for, vurderer Forbrugerrådet Tænk.

Vibeke Myrtue Jensen mener ikke, at manglen på et bredere bæredygtighedskoncept er 'delfin-mærkernes' eneste svaghed.

Der findes et utal af forskellige delfinmærker. Nogle er opfundet af producenten selv, mens andre er mere uafhængigt defineret og kontrolleret.

Fælles for dem er, at det ikke er let gennemskueligt, hvad du som forbruger egentlig er garanteret med mærket, fortæller Vibeke Myrtue Jensen.

John Thøgersen mener da også, at de meget 'simple' miljømærker ikke længere er noget, der fanger danskernes opmærksomhed.

- Det virker som om, at tidligere miljømærker for fisk - som for eksempel delfin-mærker - er gledet helt i baggrunden, efter at vi har fået mere omfattende miljømærker, siger han og henviser til blandt andet MSC og ASC.

4

Kend dine mærker, så du kan bruge energien på alt det andet

Der sker meget på tundåsernes emballage. Så du er nødt til at holde tungen lige i munden.

Når man står med forskellige dåser tun foran sig, er det nemt at blive forvirret. Nogle er nøglehulsmærket. Andre har nogle logoer, der til en forveksling ligner officielle mærker. Og de indeholder faktisk alle sammen forskellige tun-arter.

Måske er det ikke med vilje, at producenterne bombarderer os med information. For der er også mange rigtig mange krav om, hvad de skal fortælle på pakken.

Men når det går hurtigt, som det jo gør i hverdagen, så er der gode chancer for, at forbrugeren forveksler det ene mærke med det andet, vurderer Vibeke Myrtue Jensen fra Tænk.

- Generelt lader det til at være et område, hvor forbrugerne har svært ved at begå sig. Derfor er det mest enkle og bedste altså at gå efter MSC-mærket, siger hun.

Når du let genkender det mærke, er du ret godt stillet i forhold til tunens bæredygtighed. Og så kan du bruge din opmærksomhed på alle de andre faktorer, du skal tage højde for, inden den helt rigtige dåse ender i indkøbskurven.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk