Næsehorn lader livet for at trøste døende vietnamesere

Dansk-vietnamesisk studie afslører nye årsager til, at truede næsehorn bliver skudt.

Næsehornet her er et af sørgeligt mange, der har måttet lade livet for at ende som "medicin" eller trøst for en døende. (Foto: © Stringer/India, Scanpix)

Tømmermænd, kræft og potens.

Horn fra vilde næsehorn i pulveriseret form har længe været brugt til at forsøge at helbrede sygdomme, og det har gjort næsehornene til en truet dyreart.

Nu viser et nyt dansk-vietnamesisk studie, at man i Vietnam også køber de ulovlige horn for at give dem til dødeligt syge familiemedlemmer som en særlig gestus for at trøste dem i den sidste tid.

Det forklarer Martin Reinhardt Nielsen fra Institut for Fødevarer og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet:

- Hornene skal give den syge en sidste glæde og vise, at familien har gjort alt, hvad de kunne for den døende, siger han.

Sammen med sin kollega Dang Vu Hoai Nam fra den vietnamesiske lokalafdeling af Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) har han interviewet i alt 30 vietnamesere, der for nyligt har købt vilde horn for at kende til deres motivation for at købe dem.

Antallet af krybskudte næsehorn stiger

Studiets resultater er vigtige, fordi Vietnam i dag er den nation, der har den største efterspørgsel på næsehornshorn, og hvor en stor del af krybskytteriet finder sted.

Det kaster dermed lys over en førhen ukendt årsag til at købe de ulovlige horn, og den viden kan nu bruges af myndigheder og organisationer til at udtænke kampagner, som skal være med til at forhindre den ulovlige handel.

- Det er centralt at forså de bagvedliggende motiver hos forbrugeren, som køber horn fra næsehorn, hvis man vil problemet til livs. Vores resultater viser blandt andet, at årsagen til efterspørgslen ændrer sig over tid, hvilket betyder, at man løbende er nødt til at genoverveje de strategier, der skal bremse handlen med horn fra næsehorn, forklarer Martin Reinhardt Nielsen.

Interviewet med de vietnamesiske købere af næsehornshorn afslørede også, at hornene udover at behandle bestemte sygdomme også bliver brugt som statussymbol i forretningsrelationer.

Handlen med næsehornshorn er blandt de mest organiserede former for kriminalitet, og antallet af næsehorn, der bliver dræbt af krybskytter, er steget markant siden 2008. I 2015 blev det estimeret, at der var 30.000 eksemplarer tilbage af de vilde næsehorn på verdensplan.