New York sagsøger olieindustrien for klimaforandringer

Byen sagsøger de fem mest magtfulde olieselskaber for deres rolle i den globale opvarmning, som har kostet New York dyrt. Samtidig droppes milliard-investeringer i fossile brændsler.

Kun Empire State building lyser op, da orkanen Sandy i oktober 2012 mørkelagde New York. Regningen for orkanen endte på omkring 120 milliarder kroner. Nu vil byen have erstatning af de største olieselskaber. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Olieselskaberne har et ansvar for klimaforandringerne. Et ansvar de skal betale for.

Sådan lyder det fra USAs største by New York, der vil sagsøge de fem største olieselskaber - og samtidigt afstå deres pensionskassers store investeringer i fossile brændstoffer indenfor de næste fem år.

Lige nu har byens pensionskasser investeret 5 milliarder dollars - over 30 milliarder kroner - i olieindustrien.

- New York City tager et standpunkt overfor fremtidige generationer ved at blive den første større amerikanske by, der afstår vores pensionskassers investeringer i fossile brændsler, sagde byens borgmester, Bill de Blasio i en tale.

Han fortsatte med at fortælle, at New York vil sagsøge fem olieselskaber, som i New Yorks øjne har spillet en central rolle i den globale opvarmning.

- I går aftes anlagde New York City sag an ved den føderale domstol mod de fem investor-ejede fossile brændselsvirksomheder, som har det største ansvar for global opvarmning, sagde han.

- Det er ExxonMobil, BP, ConocoPhillips, Shell og Chevron.

Ødelagt af orkanen Sandy

Talen tog sit udgangspunkt i de skader, som særligt orkanen Sandy udsatte New York for og brugte det som et eksempel på, hvad byen har i vente når effekterne af klimaforandringerne for alvor bliver virkelighed.

Orkanen Sandy kostede New York knap 20 milliarder dollar i skader.

De milliarder vil byen nu forsøge at få tilbage fra olieselskaberne af rettens vej. Olieselskaber byen ser som den største synder i forhold til klimaforandringerne.

- Afbrændingen af fossile brændsler er den største enkeltbidrager til menneskeskabte klimaforandringer, sagde Daniel Zarrilli, New Yorks direktør for klimapolitik.

- Desværre har dem med størst ansvar for at skade vores planet benægtet og begravet det faktum på trods af, at de har kendt til det i årtier.

Budskabet blev støttet af hele New Yorks byråd, flere medlemmer af kongressen og lederne af byens store pensionskasser.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter