Nordkoreansk atombombe flytter bjerg

Nordkoreas hidtil kraftigste prøvesprængning var så voldsom, at bjerget Mantap rykkede sig tre meter.

Nordkorea kan nu nå det amerikanske fastland med missiler armeret med atomvåben. Det mener i hvert fald lederen af det amerikanske missilforsvar, James Syring. (Foto: KCNA KCNA/Scanpix 2017) (Foto: KCNA KCNA © Scanpix)

Den 3. september sidste år målte internationale forskere en voldsom eksplosion. Der blev målt 5.2 på richterskalaen, men der var ikke noget jordskælv.

Nu viser seismologiske analyser og satelitbilleder, at eksplosionen var så voldsom, at den har flyttet bjerget Mantap tre meter.

Eksplosionen kan have været en brintbombe. Det vil være første gang, at Nordkorea har prøvesprængt en sådan bombe, der er kraftigere end en atombombe.

Ifølge de kinesiske, tyske og amerikanske forskere havde bomben en størrelse på mellem 110 og 300 kilotons. Til sammenligning var Nordkoreas første atomprøvesprængning på under et kiloton i 2006.

Nordkoreanerne hævdede selv i september umiddelbart efter sprængningen, at der var tale om en brintbombe. En brintbombe er langt kraftigere end en konventionel atombombe.

10 gange større en atombomben over Hiroshima

Eksplosionen skete inde i bjerget Mantap. På den måde kan det nordkoreanske militær bedre kontrollere eftervirkningerne såsom stråling og samtidig hemmeligeholde størrelsen af bomben.

Men det skaber også så store rystelser, at seismologer kan måle på effekten af sprængningen. Ved hjælp af to satellitter, der bekræfter bjergets nye position, og geologiske målinger skønner lederen af forskergruppen Teng Wang, at bomben er mange gange kraftigere end tidligere springninger, man har observeret i Nordkorea. De har offentligjort deres resultater i videnskabstidsskriftet Science.

- Jeg har aldrig set så stor en forflyttelse på grund af menneskelig aktivitet, siger Teng Wang forsker ved Nanyang Universitetet i Singapore.

Undersøgelserne viste, at bjerget rykkede sig tre meter og sank en halv meter. Forskerne kunne også finde frem til, at selve eksplosionien startede omkring 500 meter fra bjergets top.

Facebook
Twitter