Nu bliver det dyrere at forurene: Industrien skal betale fire gange så meget for deres CO2-udslip

Ny aftale om CO2-skat giver alt for store rabatter til de største udledere, mener Enhedslisten.

(Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Det skal ikke længere kun være dårligt for klimaet at udlede CO2.

Nu skal det også være dårligt for danske virksomheders økonomi at forurene med de drivhusgasser, der varmer kloden op.

Regeringen har sammen med Radikale Venstre, SF, Venstre og Konservative vedtaget at indføre en dansk CO2-skat, der firdobler prisen på at udlede CO2 for industrien.

- Det her er en kæmpe grøn aftale. Det er en motor i den grønne udvikling, som vi har talt om i årevis, der nu bliver til virkelighed, siger finansminister Nicolai Wammen.

750 kroner for nogle - billigere for andre

Den højere pris skal få de danske udledninger til at falde med 4,3 millioner ton CO2.

I alt skal Danmark spare omkring 20 millioner ton i 2030 for at nå de danske klimamål. CO2-afgiften er det den største klimaaftale, der indtil videre er indgået.

Den er vigtig, fordi de største udledere af CO2 i dansk industri i fem år ikke har reduceret deres udslip af CO2. Ifølge eksperter fordi det i dag er for billigt at forurene med klimaskadelige drivhusgasser, og der derfor ikke er økonomisk fornuft i at omlægge til grønne teknologier.

Konkret betyder aftalen, at det i 2030 vil koste 750 kroner hver gang en virksomhed sender et ton CO2 ud i atmosfæren.

Dog er der en række undtagelser. Virksomheder, der allerede betaler for deres CO2-forurening i EU, skal kun betale 375 kroner.

Og helt særlige regler gælder for en række af de største udledere, som blandt andet Aalborg Portland, der slipper med en regning på 125 kroner.

Argumentet for det er, at virksomheder som Aalborg Portland er konkurrenceudsatte, og man frygter at arbejdspladser vil flytte ud af landet.

"Bunduretfærdigt og kulsort"

Netop den rabat var uspiselig for Enhedslisten, der har valgt ikke at være med i aftalen.

- Det er uretfærdigt og kulsort, at Danmarks største forurenere slipper billigere end andre, siger partiets politiske ordfører, Mai Villadsen.

- Det eneste retfærdige er, at dem, som forurener mest, betaler fuldt og helt for deres udledning. De giganter, som har tjent milliarder på at svine vores klode, skal samle regningen op og betale som alle andre, siger hun.

Mai Villadsen, politisk ordfører for Enhedslisten. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Men de får rabatten, fordi de er konkurrenceudsatte. Er det ikke fair nok?

- Det er klart, at nogle af de her virksomheder er konkurrenceudsatte. Men vi taler også om virksomheder, der har millionstore overskud og som bør bidrage til den grønne omstilling, siger Mai Villadsen.

- Jeg synes, det er bunduretfærdigt, at det er mange andre virksomheder og borgere, der nu skal løfte den regning og stå og se på, at klimaregningen bliver større samtidig med at Aalborg Portland og andre kan blive ved at udlede utrolig meget, siger hun.

Flytter job fra mindre forurenende virksomheder

Eksperter har i flere år efterspurgt en CO2-afgift, og ifølge Lars Gårn Hansen, der er professor og miljøøkonomisk vismand, er det også det bedste ved aftalen, at den nu er der.

- Jo hurtigere rammerne er på plads, desto billigere bliver den grønne omstilling, siger han.

Men rabatten til en række virksomheder er han ikke vild med.

- Det, at CO2-afgiften ikke er ensartet, at der er rabatter til nogle og forskellige satser, gør, at omkostninger ved den grønne omstilling bliver større, end de ellers ville have været, siger han.

Ifølge vismændenes beregninger vil det koste samfundet omkring tre milliarder mere om året, at afgiften ikke er ens for alle.

Og selv om det vil skåne nogle job hos de store forurenere, vil det samtidig betyde, at de mindre virksomheder vil miste job.

- Man får flyttet nogle jobs fra de mindre forurenende virksomheder, der kommer til at betale regningen til de mere forurenende virksomheder, som får en række tilskud og lavere satser, siger Lars Gårn Hansen.

Samlet set vil CO2-skatten frem mod 2030 give en ekstraregning til industrien på 5,6 milliarder kroner.

Men samtidig annullerer aftalen en række afgifter på især fossile brændsler på 4,2 milliarder kroner, som virksomhederne slipper for at betale.

CO2-skatten gælder i første omgang kun industrien. Til efteråret kommer en ekspertgruppe med anbefalinger til, hvordan man kan lave en CO2-skat for landbruget.