Ny rapport slår fast: En del af Danmarks grønne energi kan være sort som kul

Regeringen vil stille lovkrav til biomassen, men det er ikke nok, lyder det fra støtteparti.

I Danmark blev der i 2018 brugt 3,2 millioner ton træpiller. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Når man taler om vedvarende energi, tænker de fleste nok på vindmøller og solceller.

Men størstedelen af den grønne energi, vi bruger i Danmark, kommer fra afbrænding af biomasse som for eksempel træ importeret fra udlandet.

Og det kan i nogle tilfælde skade klimaet mere, end hvis vi havde brændt kul af, fastslår en ny rapport fra Energistyrelsen.

Klimarådet - der er et uafhængigt råd af eksperter nedsat til at rådgive regeringen om klimapolitikken - er tidligere kommet frem til en lignende konklusion, men de er glade for, at det nu bliver slået endeligt fast.

- Rapporten har vist, at vores frygt for, at den biomasse, vi bruger, ikke er bæredygtig, er berettiget, siger formand for Klimarådet, Peter Møllgaard.

Regeringen vil nu stille et krav om, at biomassen skal leve op til en række krav om bæredygtighed.

Det betyder blandt andet, at træer, der bliver brugt til biomasse, skal være lovligt fældet. Og det skal sikres, at der plantes nye træer, som kan suge den CO2, der bliver frigivet, når træet brændes.

- Alle de ting, som eksperterne siger er nødvendige, for at det kan siges at være bæredygtigt, skal vi leve op til i den biomasse, vi bruger, siger klimaminister Dan Jørgensen.

EU har allerede stillet krav til biomassen, som Danmark fra næste år skal rette sig efter. Derudover blev der allerede i 2014 indgået en brancheaftale om kun at bruge bæredygtig biomasse. Alligevel er Klimarådet glade for, at regeringen vil gøre bæredygtighedskriterierne lovpligtige.

- Det er rigtig godt, at bæredygtighedskriterierne nu lovfæstes, og at kravene er mere ambitiøse end den brancheaftale, der tidligere har været gældende, siger Peter Møllgaard, formand for Klimarådet.

Men Klimarådet advarer samtidig om, at det trods nye lovkrav kan være svært at sikre, at biomassen er klimaneutral. Det skyldes især, at der ikke findes god nok data til at regne ud præcis, hvad brugen af biomasse betyder for klimaet. Derfor fremgår det heller ikke af Energistyrelsens rapport, hvor meget af den biomasse, vi brænder af i Danmark, der ikke er klimaneutralt.

Rapporten slår til gengæld fast, at der er alvorlig tvivl om, hvorvidt træbiomasse fra Rusland og USA er bæredygtigt.

Og netop fra de to lande kommer en stor del - godt en fjerdel - af den træbiomasse, som Danmark importerer fra udlandet.

Biomasse har længe været et smertensbarn i Danmarks grønne omstilling. Hele 64 procent af vores vedvarende energi kommer fra biomasse, og selv om den officielt tæller som grøn energi i klimaregnskaberne, mener kritikere, at Danmark snyder på vægten.

Klimarådet så da også gerne, at der kom flere tiltag på området.

- Man kunne overveje en kvote for, hvor meget biomasse Danmark må bruge til energiformål. Eller en plan for gradvis udfasning af biomasseanlæg i Danmark, siger Peter Møllgaard.

Regeringen skulle da også have lanceret flere tiltag, hvis de skulle have fået deres støttepartier til at klappe.

- Det er godt, at der til en start kommer nogle bæredygtighedskrav, men det er slet ikke nok. Vi skal have nogle afgifter på biomasse, så det kommer til at koste at brænde det af. Det er et alternativ, der ikke er så klimavenligt, som det giver sig ud for, siger Mai Villadsen, klimaordfører for Enhedslisten.

Enhedslisten vil ud over afgifter også have en udfasningsplan for biomasse, og så blandt andet gerne, at der om ti år ikke længere blev importeret biomasse fra udlandet.

FacebookTwitter