Nyopdaget menneskeabe balancerer på randen af udryddelse

Det er kun et år siden, at en ny art af orangutanger blev opdaget, men en ny undersøgelse viser, at den er tæt på at forsvinde for evigt.

Tapanuli-orangutangerne er faretruende tæt på total udryddelse. (Foto: Tim Laman © copyright Tim Laman)

Sidste år blev der for første gang i hundrede år identificeret en ny form for menneskeabe, der i dag er kendt som Tapanuli-orangutangen.

Nu viser en ny rapport i Current Biology at der kun er lidt under 800 eksemplarer af arten tilbage. Forfatterne til rapporten mener, at det kræver en øjeblikkelig indsats hvis Tapanuli-orangutangen skal reddes fra komplet udryddelse.

- I mine fyrre års arbejde har jeg aldrig set noget så dramatisk, siger William Laurance, der er professor ved James Cook University i Australien. Han er leder af det forskerhold, der har studeret aberne i deres stærkt indskrænkede naturlige leveområde.

Tapanuli-orangutangerne lever kun på den nordlige del af øen Sumatra. I dag er deres habitat kun omkring 1200 kvadratkilometer stort, hvilket svarer til et område dobbelt så stort som Bornholm.

Kæmpeprojekter og oliepalmer skubber aben væk

Det er især store industrielle projekter som den planlagte Batang Toru-dæmning og dyrkning af palmer til palmeolie, der truer aberne:

- Hvis dæmningen bliver bygget, vil den oversvømme vigtige dele af orangutangens habitat. Resten af dens leveområder vil blive hakket i stykker af nye veje og elektriske ledninger, forklarer professor Jatna Supriatna, University of Indonesia, der er medforfatter på det nye studie.

Desuden er omkring en syvendedel af orangutangernes område udpeget til agerbrug. I Indonesien kan dette betyde, at området vil blive brugt dyrkning af palmer til palmeolie. Disse områder er ofte uegnede som levesteder for områdets oprindelige dyreliv.

Tapanuli-orangutangens leveområder er stadig næsten uden veje. Det er desværre også i disse områder, at man kan finde ulovlig skovhugst og krybskytter, der enten dræber orangutangerne eller sælger dem videre til for eksempel kæledyrs- eller medicinindustrien.

Indtil sidste år var det bredt accepteret, at Tapanuli-orangutanger hørte til enten Borneo- eller Sumatra-orangutangarterne, men et studie af skeletter, tænder og genmateriale viste, at den nye abe var sin egen art.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter