Nys og kløe: Varmere klima giver værre allergi

Drivhuseffekten gør kloden varmere. Det giver blandt andet mere pollen i luften og længere pollensæsoner.

Pollenallergikere kan blive ramt af klimaforandringerne med længere pollensæsoner og mere pollen i luften. (Foto: Colin Hawkins © This content is subject to copyright.)

Pollenallergi koster det danske samfund cirka 266.000 sygedage om året. Det viser en undersøgelse lavet af Webpol for Astma-Allergi Danmark i 2014.

I fremtiden kan klimaforandringerne måske tvinge endnu flere danskere til at blive hjemme fra arbejde på grund af deres pollenallergi.

Tørre solskinsdage og lune sommernætter giver nemlig planterne vokseværk, og det kan resultere i mere pollen og en længere pollensæson, forklarer Karen Rasmussen, biolog og leder af pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark.

- Det giver gode vækstbetingelser for planter, når der er mere sol og varmere temperaturer - især i vinter- og forårsmånederne, siger hun.

Allergifremkaldende planter kan sprede sig

Siden 1870’erne er temperaturen i Danmark blevet 1,5 grader varmere ifølge målinger fra DMI.

Det giver invasive og stærkt allergifremkaldende plantearter som bynke-ambrosie mulighed for at sprede sig i de danske haver.

Bynke-ambrosie er en plante, der er stærkt allergifremkaldende. Den trives i et tørt og solrigt klima. (Foto: Biolog Karen Rasmussen © Foto: Privat)

- Der er fremmede arter, vi ikke har lige nu, som kan trives i det varmere klima i fremtiden. Danmarks klima vil blive egnet for bynke-ambrosie, fordi klimaet kommer til at minde om det sydlige Europa, hvor den trives i dag, siger Karen Rasmussen.

Planten giver allerede store problemer de steder, den er udbredt i dag, forklarer hun. Derfor skal man huske at fjerne den, hvis man ser den.

- Hvis den kommer op til Danmark og etablerer sig her, kan den forlænge vores samlede pollensæson med en til to måneder, fordi den blomstrer sent i september og oktober, når de andre græs og bynke er ved at være afblomstret.

Vi kan selv mindske pollenmængden

Man skal altså holde øje med planterne i haven, hvis man vil mindske allergi i fremtiden.

Derudover kan man også tænke over, hvilke typer af vegetation man selv planter i haven, forklarer Karen Rasmussen.

- I byzoner eller i private haver kan man for eksempel undgå at plante flere birketræer eller andre allergifremkaldende planter, som vil bidrage til pollentallet lokalt, siger Karen Rasmussen.

Drømmen om et birketræ i baghaven må altså vente på sig, selvom det kan være tæt på umuligt at undgå pollen i næsen.

Fordoblet mængde af græspollen

I år er græspollensæsonen kommet næsten to uger tidligere til Danmark end normalt. Det skyldes, at det varme forårsvejr i maj måned har fået græsset til at blomstre tidligere, end det plejer.

- En våd og kold sommer, som vi havde sidste år, sætter en dæmper på pollentallene for græs. Men et vejr som nu får pollentallene til at stige, siger Karen Rasmussen.

Det svinger fra år til år, hvor meget pollen der er i luften. Men målinger fra Astma-Allergi Danmark viser en fordoblet mængde af græspollen i København de seneste 40 år, hvor temperaturen også er steget.

Netop græspollen kan få en kortere pollensæson, hvis klimaet bliver mere tørt og solrigt, da mindre regn og mere sommersol får græsset til at visne, fortæller Karen Rasmussen.

Hør mere om høfeber i det sundhedsvidenskabelige program Recept på P1.

Facebook
Twitter