Nyt studie slår fast: Klimaforandringer gjorde det ekstreme regnvejr i Tyskland værre

Vesteuropa skal forberede sig på flere og voldsommere ekstreme regnfald.

Byen Bad Neuenahr-Ahrweiler er et af de steder, der blev hårdest ramt af de store regnmængder i Tyskland. I dalen, hvor byen ligger, omkom mere end 130 mennesker i oversvømmelserne. (Foto: © CHRISTIAN MANG, Ritzau Scanpix)

Den globale opvarmning var med til at forværre de oversvømmelser, der ramte Tyskland tidligere på sommeren.

Det fastslår et nyt studie fra den internationale forskergruppe World Weather Attribution (WWA).

Studiet har analyseret de ekstreme regnfald i Tyskland og Belgien, der kostede over 220 mennesker livet og ødelagde huse, motorveje og broer. Regnfald, som ifølge rapporten, slog alle tidligere rekorder med flere længder.

- Hvis vi kigger på de specifikke områder, hvor hændelsen skete, altså de her to små floder i Tyskland, kan vi se, at klimaforandringerne øgede sandsynligheden for så meget regn, siger Geert Jan van Oldenborgh til DR.

Han er klimaforsker ved det hollandske meteorologiske institut (KNMI) og en af forskerne bag studiet.

Fordi de ramte områder i Tyskland og Belgien er relativt små, har forskerne i studiet også zoomet ud og analyseret data fra et større område af Vesteuropa for at få et mere generelt billede af, hvor stor en rolle klimaforandringerne spiller, når den slags ekstreme hændelser rammer.

Klimaforsker Geert Jan van Oldenborgh. Foto: Dennis Olsgaard/DR (Foto: © Dennis Olsgaard, DR)

Konklusionen lyder, at klimaforandringer har øget mængden af regn, der falder på en dag, med mellem tre og 19 procent.

Samtidig er det blevet mellem 1,2 og 9 gange så sandsynlingt, at Vesteuropa bliver ramt af voldsom regn.

Spørgsmålet, alle stiller

World Weather Attribution er et netværk af klimaforskere, der laver hurtige analyser af ekstreme vejrhændelser for at kunne svare på det spørgsmål, alle stiller, når en ny hedebølge eller oversvømmelse har ramt et sted i verden: Var det klimaforandringerne?

Tidligere på sommeren lavede de en analyse af hedebølgen i USA og Canada, hvor temperaturerne nogle steder sneg sig helt op omkring 50 grader.

Det var mellem fire og fem grader højere, end der nogensinde er målt i området. En stigning, som klimaforskerne før ikke troede var mulig.

- Det burde være umuligt, men det skete, så det er per definition ikke umuligt, siger Geert Jan van Oldenborgh.

En stor del af gravstenene på kirkegårdene i Bad Neuenahr-Ahrweiler, hvor vandet stod flere meter højt, er blevet skyllet væk eller ødelagt. (Foto: © CHRISTIAN MANG, Ritzau Scanpix)

Analysen af hedebølgen i USA og Canada vidste endnu tydeligere, hvor stor en rolle klimaforandringerne spiller i de ekstreme vejrhændelser, der sker rundt omkring på kloden.

Her kunne forskerne slå fast, at et så heftig hedebølge ville være "stort set umulig", hvis det ikke havde været for klimaforandringer.

Andre gange har forskernetværket ikke kunnet finde en klimamæssig sammenhæng. Det skete for eksempel, da de i 2015 analyserede en voldsom tørke i Etiopien.

- Det (at det ikke er klimaforandringer, red.) er vi lige så glade for at kunne slå fast. Det er jo en meget brugbar information for de folk, der skal planlægge i området, siger Geert Jan van Oldenborgh.

Mere heftig regn

Konklusionerne fra studiet er helt på linje med den hovedrapport, som FN's Klimapanel kom med tidligere på måneden.

- Den siger, at hvis ikke vores udledning af drivhusgasser bliver skåret ned meget hurtigt, vil vi i fremtiden få flere af de her hændelser, og de vil intensivere yderligere og blive hyppigere, siger Robert Vautard, en anden medforfatter på studiet, til DR.

Han er til daglig leder af det franske klimaforskningsinstitut Pierre Simon La Place og også en af hovedforfatterne bag den seneste hovedrapport fra FN's Klimapanel.

- Jeg synes, vi skal være meget bekymrede over stigningen i antallet af de her hændelser i Vesteuropa, siger han.

- Der er et tydeligt signal for klimaforandringer i de her hændelser, og de vil blive mere intense i fremtiden. Vi ved ikke, hvor de vil ramme, men de kan ramme alle steder i det vestlige Europa.