Nytter det at droppe oksekød og flyrejser, når lande som Kina udleder meget mere CO2?

Din CO2-udledning er meget højere end en kinesers. Så der er ingen undskyldning, siger forsker.

Tilsammen står Kina, Indien og USA for halvdelen af den globale CO2-udledning. På billedet ses et kulkraftværk i Kina,. Afbrændingen af kul er en af årsagerne til landets store CO2-udledning. (Foto: GREG BAKER © Scanpix)

Anskaf en elbil, hold igen med flyrejser og stil krav til virksomheder og politikere.

Det kræver både noget af den enkelte og af samfundet at gøre noget ved klimaforandringerne.

Det har forskere og medier gjort danskerne opmærksomme på igen og igen i de senere år.

For hvis verden fortsætter med at udlede CO2 som nu, stiger den globale gennemsnitstemperatur i sådan en grad, at det kan føre til voldsomme oversvømmelser, vidtstrakte tørkeområder og mangel på mad i store dele af verden – for bare at nævne nogle af konsekvenserne.

Der er dog stor forskel på, hvor meget CO2-udledning de enkelte lande bidrager med.

Danmark udleder for eksempel kun én promille af det samlede udslip ifølge tal fra EU. Sammenlignet udgør Kina, USA og Indien tilsammen cirka halvdelen af det samlede udslip.

Det har fået nogle af DR’s læsere til at sætte spørgsmålstegn ved effekten af grønne tiltag i små lande som Danmark.

- Hjælper det overhovedet noget reelt, at små lande gør alt, hvad de kan, når store lande som Kina, USA og Indien, bare kører det hele i sænk?, lyder en af de formuleringer, der er dukket op på dr.dk/klimasvar, hvor danskerne kan stille deres spørgsmål om klimaforandringerne.

Og det er et spørgsmål Katherine Richardson, der er professor og leder af Bærdygtighedscenteret ved Københavns Universitet, ofte bliver mødt med:

- Jeg hører det her ret ofte, og jeg synes, det er moralsk forkasteligt, hvis det bliver brugt som argument for ikke at gøre noget, siger Katherine Richardson.

- Hvis det at bo i et lille land var en undskyldning for ikke at gøre noget, så skulle man jo tro, at hvis man opdelte alle de store lande i en masse små, så burde problemet være løst. Men det er det jo ikke, siger Katherine Richardson.

Kina står for cirka 29 procent af den globale CO2-udledning. Det skyldes blandt andet, at en stor del af energiforbruget stadig kommer fra kul. Men Kina har også meldt sig ind i klimakampen og investeret mange milliarder i blandt andet solceller og vindmøller. (© Scanpix)

Den enkelte dansker udleder meget CO2

Selvom Danmark er et lille land, der samlet set udleder lidt CO2 sammenlignet med for eksempel Kina, så er udledningen for den enkelte dansker meget høj.

Hver dansker udleder i gennemsnit 17 tons drivhusgasser om året ifølge den grønne tænketank Concito.

- Og det er mellem tre til fire gange så meget som både indere og kinesere, siger projektleder i Concito Mikael Bellers Madsen, der samtidig understreger, at amerikanerne ligger noget højere end danskerne.

- Politikere skal tage deres ansvar. Og virksomheder og teknologi skal selvfølgelig spille en rolle. Men jeg mener også, at den enkelte dansker har et ansvar. For det flytter jo faktisk noget, fortsætter Mikael Bellers Madsen.

Han bakkes op af Jens Hesselbjerg Christensen, der er professor på Is, Klima og Geofysik på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet:

- Det er sandt, at det ikke gør noget, at DU lægger din adfærd om. Men hvis vi alle sammen lægger om - også dig - så kan vi påvirke klimaforandringerne, sagde han tidligere på ugen til DR.

Og så skal man ikke glemme det moralske ansvar, forklarer Mikael Bellers Madsen:

- Hvis vi mister kontrollen, kommer klimaforandringerne til at gøre ondt på millioner. Også os selv og vores børn her og nu og på fremtidige generationer. Så vi skal tage ansvar på det personlige plan, siger han.

Grafikken ovenfor viser, at lidt over en fjerdedel af de drivhusgasser, en dansker udleder hvert år, kommer fra alle de ting og sager, vi køber. Det kan for eksempel være elektronik, biler og tøj, som produceres i Asien.

Vigtigt at sende et signal til omverdenen

Kina er det land i verden, der har den største CO2-udledning. Blandt andet på grund af landets økonomiske vækst og mange kulkraftværker. Men det er også et land, der har meldt sig ind i klimakampen.

De har blandt andet investeret flere milliarder i vindmøller og solenergi.

- Så at Kina ikke gør noget, det er i hvert fald ikke sandt. Både Indien og Kina gør faktisk noget ved problemet, siger Katherine Richardson.

Hun understreger, at Danmark kan være et foregangsland, der med sine grønne løsninger kan inspirere andre lande til også at gøre noget.

Og det er Sebastian H. Mernild, der er professor i klimaforandringer, glaciolog og direktør ved Nansencenteret i Bergen, enig i.

- Det sender en god signalværdi til verdenen omkring os, og hvis vi kan, så kan andre lande, der har tilsvarende økonomiske og teknologiske forhold som os, også, siger han.

- Vi skal gå foran og være med til at skubbe til udviklingen, siger Sebastian Mernild.

Danskere er blandt de største klimasyndere

  • En dansker udleder mellem 17 tons drivhusgasser om året ifølge tænketanken Concito.

  • Kigger man på tal fra Danmarks Statistik er den gennemsnitlige udledning per dansker dog på under 10 tons.

  • Forskellen på tallene skyldes, at det er forskelligt, hvilke forhold, der regnes med. Blandt andet medregner Concito udledning fra importerede varer, som for eksempel tøj og elektronik.

  • Men uanset om tallene kommer fra DST eller Concito, er en danskers gennemsnitlige udledning af drivhusgasser tre til fire gange højere end en inders.

  • I Concitos tal ligger vores gennemsnit også noget højere end kinesernes, mens det er nogenlunde det samme hos Danmarks Statistik.

  • Amerikanernes gennemsnit ligger til gengæld på over 20 tons ifølge begge statistikker.

  • Både tallene fra Concito og Danmarks Statistik er fra 2014.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter