Østat forbyder solcreme: Fra i dag må turister beskytte sig mod solen på anden vis

Palau er det første land i verden, der har indført et landsdækkende forbud.

Solcremen ødelægger koralrevene, og det er baggrunden for det nye forbud i den lille østat. (© WikiMedia Commons)

Mere end 6.000 kroner i bøde koster det, hvis du bruger den forkerte type solcreme på ferien i Palau.

I går trådte et lovforslag, der forbyder alle såkaldte “koral-skadende”-solcremer, i kraft.

Det er nu både forbudt at importere, købe og sælge alle de typer solcremer, som indeholder kemikalier, der er giftige for de mange koralrev i østaten. Det forklarede landets præsident, Tommy Remengesau, i går til nyhedsbureauet AFP.

I en række andre lande er der også forbud mod de skadelige solcremer - men altså kun i små afgrænsede områder. I Mexico, eksempelvis, er der allerede en række områder med forbud, og på Hawaii bliver solcreme med kemikalierne oxybenzon eller octinoxat forbudt fra 2021.

Men Palau er altså det første land i verden til at indføre et landsdækkende forbud.

Effekt blev opdaget i 2008

Forskerne blev første gang opmærksomme på problemet, da det kom frem, at de populære ferskvandshuller - eller “cenoter” som de også kaldes - på Yucatan-halvøen i Mexico var blevet forurenet af de mange turister, der bader i dem.

Dødeligheden blandt alt liv i hullerne steg simpelthen voldsomt, der hvor der var turister.

Flere forskere mistænkte, at det var turisternes solcreme, der spillede en rolle i forureningen, og de satte sig derfor for at undersøge, om solcreme også påvirker livet i havet.

I 2008 kunne de så vise, at solcreme fører til, at korallerne i havene bliver bleget. Ikke blot i Mexico, men på hele kloden.

Solcreme stresser korallerne

Efter at have indsamlet koraller fra Caribiske Hav, havet ud for Thailand, Det Røde Hav og Stillehavet placerede forskerne de forskellige koraller i akvarier og hældte små kontrollerede mængder solcreme ned til dem.

Ved kun ti mikroliter solcreme per liter vand begyndte korallerne at blegne - og det skete allerede efter fire dage.

De koraller, der danner koralrevene, lever i symbiose med en række alger - og det var altså de alger, der især blev ramt af solcremen. Korallerne - der er små dyr - forsyner algerne med næringsstoffer, og får så til gengæld andre næringsstoffer retur.

Forskerne så, at algerne begyndte at vriste sig fri af korallerne, blev gennemsigtige og fulde af huller. Og ikke nok med det, så blev korallerne også fulde af små virusser. En række virusser, som forskerne tror ligger på lur i de små dyr og venter på, at dyret bliver svagt nok, til de kan aktivere sig selv.

I de akvarier, hvor der ikke blev tilsat solcreme, var korallerne derimod sunde, friske og ganske upåvirkede.

Tonsvis af solcreme i verdenshavene

Hvert år bliver der ledt mellem 6.000 og 14.000 ton solcreme ud i havene rundt omkring på planeten. Det sker typisk, fordi cremen bliver vasket af turister, der tager sig en svømmetur eller dykker med snorkel.

Og de mange tons svarer, ifølge Oceanic Society, til mellem 25 og 60 millioner tuber solcreme hvert eneste år.

Forbuddet i Palau kan dog betyde, at der bliver skyllet lidt færre tuber solcreme ud i havet i de kommende år.

På den måde er den lille østat et foregangsland.

Stillehavets klimaduks

I Palau er de ekstra motiverede til at passe på miljø og klima, da mere end 25 procent af landet ligger mindre end ti meter over havoverfladen. Det betyder, at det er et af de lande i verden, der bliver ramt allerhårdest af klimaforandringer og stigende vandstand.

Forbuddet mod solcreme er da heller ikke det eneste tiltag, det lille land har taget for at passe på miljøet.

Fra i går blev et 500.000 kvadratkilometer stort havområde omkring øerne fredet. Det betyder, at fiskeriet i området begrænses, og at udenlandske fiskere nu skal slæbe deres fisk i land på øerne, forsøge at sælge dem lokalt og ellers betale eksporttold, hvis de sejler fangsten tilbage til deres hjemland.

Palau var også det første land i verden til at oprette et fredet området til hajer for at begrænse fangsten af hajfinner. Det skete allerede i 2009 og skal forhindre at fiskerne skærer finnerne af hajerne og smider dem tilbage i havet for at dø.

Sidst men ikke mindst er Palau også ved at omlægge sin energiforsyning, så 70 procent af energien skal være grøn i løbet af de næste 30 år.

FacebookTwitter