I dag har der været energitopmøde på Marienborg.
Her er Østersølandene - undtagen Rusland - blevet enige om, at der skal sættes havvindmøller op i Østersøen, med en kapacitet på 19,6 gigawatt frem mod 2030 - nok til at dække grøn strøm til mere end 20 millioner husstande.
I maj blev der indgået en lignende aftale for Nordsøen, hvor man vil opføre hele 150 gigawatt havvind inden 2050. Nok til at give strøm til svimlende 230 millioner europæiske husstande i 2050.
Desuden har Danmark planer om at firedoble den grønne strøm fra vindmøller og solceller på land i 2030.
Så hvornår har vi nok grøn strøm i Danmark? Og hvorfor skal vi blive ved med at sætte vindmøller og solceller op?
I 2030 har du kun grøn strøm i stikkontakten
Der bliver i disse år lavet mange store planer for, hvor meget sol- og vindenergi der skal sættes op i Danmark.
Ifølge Brian Vad Mathiesen vil den stigende mængde vedvarende energi gøre, at alle danskere indenfor de næste ti år kun har grøn strøm i stikkontakterne.
Han er professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.
- Jeg tror, at vi i år 2030 eller kort tid derefter vil have 100 procent grønt strøm til alle danskerne, siger Brian Vad Mathiesen og fortsætter:
- Der er selvfølgelig det forbehold, at vi handler med strøm med andre europæiske lande, så vi kan finde på at sælge grøn strøm og så købe noget sort tilbage. Men overordnet vil der være nok grøn strøm til alle danskere.
Ifølge en fremskrivning fra Energistyrelsen kan vi få 100 procent grøn strøm endnu tidligere - allerede i år 2026-2027. I dag er elproduktionen omkring 80 procent grøn.
- Men hvornår vi får 100 procent, afhænger af, hvornår vi får de store havvindmølleparker på havet, skriver Green Power Denmark, der er en erhvervsorganisation for den danske energisektor, til DR.
Efter 2030 skal vi stadig opføre masser af vindmøller og solceller
Det betyder dog ikke, at Danmark stopper med at bygge vindmøller og solcelleparker efter 2030.
Vi får nemlig brug for endnu mere grøn strøm i fremtiden. Mindst dobbelt så meget i dag.
- Vores elforbrug vil fordobles de kommende år. Vi skal have fossile brændstoffer ud af vores transportsektor, vores fly, skibe og varmeproduktion, så skal vi bruge meget mere grøn strøm til at producere grønt brændstof, siger Brian Vad Mathiesen.
Når flere skifter til elbiler, kræver det mere grøn strøm for, at bilen er klimavenlig.
- Det samme gør sig gældende, når vi kigger på varme. Når flere får varmepumpe, der kører på el, skal vi bruge mere grøn strøm. Så elforbruget vil stige, men vores brug af energi generelt vil faktisk falde, fordi varmepumper er mere energieffektive end gasfyr, og elbiler er mere effektive end benzin- og dieselbiler. På den måde undgår vi masser af CO2-udledning, siger Jacob Østergaard, der er professor i el- og energisystemer på DTU.
Vi vil også stadig sælge grøn strøm til andre lande.
- Vi skal bruge endnu mere grøn strøm til at hjælpe resten af Europa med deres klimaomstilling og forsyningssikkerhed ved at sælge grøn strøm til dem, siger Brian Vad Mathiesen.
Grøn strøm skal ikke kun bruges til strøm
Mange af de teknologier, der hjælper med at reducere vores CO2-udledning, skal bruge masser af grøn strøm.
- Vi skal eksempelvis bruge grøn strøm i store mængder, når vi skal lave flydende grønne brændstoffer. Det flydende brændstof skal vi bruge til for eksempel fly og oceangående skibsfart. Det er områder, hvor vi i dag ikke bare kan bruge strøm som i en elbil, fordi det ville kræve urealistisk store batterier, siger Jacob Østergaard og fortsætter:
- At bruge strøm direkte er ellers det mest effektive, men det er ikke altid muligt. Derfor er der behov for at lave brint og andre grønne brændstoffer ud af strøm.
Den proces kaldes Power-to-X.
Det kræver dog meget strøm at lave grønne brændsler via Power-to-X, og det er derfor væsentligt, at vi har mere grøn strøm end bare til danskernes daglige forbrug.