Opråb fra forskere: Op mod 75 procent af naturen skal fredes, hvis vi skal overleve

I en leder i det anerkendte tidsskrift 'Science' opfordrer eksperter til, at 25-75 procent af verdens større økosystemer skal fredes.

Det er særligt vigtigt at bevare store skovområder, da træerne kan absorbere og opbevare den CO2, der udledes. (Foto: Rickey Rogers © Scanpix)

I dag anslår man, at verdens befolkning i 2050 er vokset til 10 milliarder. Jo flere mennesker vi bliver, jo flere ressourcer kræver det - og det er særligt vores natur og dyreliv, der står på spil.

I det anerkendte tidsskrift ‘Science’ opfordres der i lederen ‘Space for nature’ til, at verdens dyreliv skal have bedre vilkår, hvis vi vil have forhåbninger om at redde Jorden - og dermed os selv.

- Vi skal drastisk øge vores ambitioner, hvis vi vil undgå en udryddelses-krise, og hvis vi vil beholde økosystemets fordele, som vi nyder godt af nu, siger Jonathan Baillie, der er Chief Scientist hos The National Geographic Society og en af forfatterne bag lederen, til NewScientist.

Han forklarer, at tendenserne bevæger sig i en positiv retning - men at det ikke går hurtigt nok.

20 procent trues af udryddelse

Ifølge NewScientist er kun 3,6 procent af verdens have og 14,7 procent af landarealerne beskyttet. Det er på trods af, at verdens lande i 2010 aftalte, at 10 procent af havene og 17 procent af landjorden skulle være beskyttet.

Det fremlægges i lederen, at cirka 20 procent af verdens hvirveldyr og planter trues af udryddelse, fordi mennesket har ødelagt eller konverteret mere end halvdelen af dyrene og planternes naturlige leveområder.

Siden 1970 er antallet af hvirveldyr - alle dyr med en rygsøjle, fra fisk til antiloper og aber - der lever vildt i naturen, faldet med 50 procent.

- Vi lærer mere og mere om, at de store områder, der er tilbage er vigtige, da de skal sørge for alt resterende liv. Eksempelvis skovene er meget vigtige, for at CO2 kan absorberes og opbevares, siger Jonathan Baillie til NewScientist.

Hellere frede for meget end for lidt

Eksperterne skriver i lederen, at det er svært at give et præcist tal på, hvor meget plads det kræver, hvis vi skal beskytte det nuværende niveau af biodiversitet og sikre økosystemets fordele.

Men de fleste videnskabelige bud tyder på, at 25-75 procent af de større økosystemer skal bevares og beskyttes.

Det understreges i lederen, at hvis tallet bliver sat for lavt kan det have store konsekvenser for fremtidige generationer og liv på Jorden.

Det er derfor bedre at sætte tallet for højt end for lavt, når verdens magthavere skal bestemme, hvor meget af naturen, der skal beskyttes.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk