Orkaner bliver langsommere - og det er rigtigt dårligt nyt

De sidste syv årtier er bevægelseshastigheden i orkaner faldet, viser ny undersøgelse. Det giver større ødelæggelser.

I 2013 blev Filippinerne ramt af tyfonen Haiyan. Det var især vandet og flodbølgen, som orkanen skubbede foran sig, der skabte overraskende store ødelæggelser. REUTERS/Carlos Barria (Foto: Nurphoto)

De seneste år er de tropiske orkaner begyndt at bevæge sig langsommere og langsommere.

Og det er et kæmpe problem.

- De her langsommere orkaner bringer større ødelæggelser, hvilket vil komme til at betyde, at fremtidige storme bliver farligere og dyrere, siger James Kossin, der er klimaforsker på Wisconsin-Madison Universitet.

Kossin er medforfatter til en stor under undersøgelse, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature. Her har forskerholdet samlet 68 års data om orkaners bevægelser og styrker. Konklusionen er, at orkaner taber fart.

Regn er farligere end vind

Det er bevægelseshastigheden i en orkan, som afgør, hvor stor skade den kan nå at forvolde. Hvis den er langsom bliver den længere tid i områderne og ødelægger derfor mere med vindstød og massivt nedbør.

- Bare en orkan bliver 10 procent langsommere på land kan det betyde, at der falder dobbelt så meget regn, siger klimaforskeren James Kossin fra Universitetet Wisconsin-Madison, der har lavet undersøgelsen.

Det er vindstød og især mængden af nedbør, som skaber store ødelæggelser, når orkanerne rammer.

Sidste år blev Puerto Rico ramt usædvanlig hårdt af orkanen Maria. Man anslår af omkring 4.600 mennesker blev dræbt. Det var som følge af skaderne fra orkanen, der gjorde det svært at komme frem med medicin og behandling flere steder i området.

Hastighed en gåde

Den globale opvarmning betyder, at atmosfæren bliver varmere og derfor indeholder mere vand. På den måde bliver orkanerne mere skadelige, når de åbner for sluserne.

Hos Danmarks Meteorologiske Institut følger man med i, hvordan de tropiske orkaner udvikler sig.

- Man kender ikke på nuværende tidspunkt svaret på, hvorfor orkanernes bevægelseshastighed er gået ned. Men muligheden for at klimaforandringerne medvirker er absolut til stede, siger seniorklimatolog John Cappelen fra DMI.

James Kossins undersøgelse viser, at visse orkaner er op til 30 procent langsommere. Det skaber store mængder af nedbør, og det giver jordskred og oversvømmelser.

Større område med orkaner

Derfor er det oplagt at spørge, hvordan fremtidens orkaner vil opføre sig, når temperaturerne bliver ved med at stige.

- Vi ved med sikkerhed, at i en varmere atmosfære vil orkaner kunne afgive mere nedbør og have en højere maksimal vindhastighed under gunstige betingelser, siger John Cappelen, der er seniorklimatolog ved DMI.

- En global temperaturstigning vil også udvide området hvor tropiske orkaner kan forekomme, da det er en havtemperatur på over ca. 26,5 C, der styrer en del af showet, siger John Cappelen.

FN's klimapanel IPCC har siden 2007 flere gange opdateret deres forudsigelser om orkaner. Senest lød analysen, at vi vil opleve flere og mere intense orkaner de kommende år.

Ny kategori for voldsomme orkaner

Udsigterne for den tropiske orkansæson i 2018, der løber fra juni til november på den nordlige halvkugle, ser ud til at være normale. Men det betyder ikke, at de enkelte orkaner ikke kan tage form af kategori 5 orkaner, der er ekstremt ødelæggende.

Derfor foreslår en gruppe forskere fra MIT og andre universiteter, at der laves en ekstra kategori for de mest voldsomme orkaner.

- Den nuværende skala fanger ikke de højeste vindstød på over 300 km/t. Orkaner med den styrke er potentielt 20 procent mere skadende. Det er noget vi kan se har en voldsom effekt, siger Michael Mann, som er klimaforsker ved Penn State University.

Derfor argumenterer han for en ny kategori 6, der tager højde for de mest ekstreme orkaner, man har set flere af de seneste år.

"Klimaforandringerne er ankommet"

Med den nye kategori vil man kunne være bedre forberedt, når orkanen rammer. I 2013 blev Filipinerne ramt af orkanen Haiyan. Flere omkom selvom de var blevet evakueret og genhuset i sheltere, der var designet til at håndtere orkanerne fra kategori 5.

Klimaforskeren Michael Mann mener, at klimaforandringerne sætter sit tydelige præg på de tropiske orkaner og deres voldsomhed.

- Det er ikke en tilfældighed. Vi skal forstå, at de farlige aspekter af klimaforandringerne ikke er en hypotese eller noget, vi kan undgå. Klimaforandringerne er ankommet, siger Michael Mann.

Facebook
Twitter