Professor vurderer: Holder disse påstande om klimaet?

En af verdens førende klimaforskere kommer med sit bud på, om forskellige klimapåstande holder vand.

Ifølge Jens Hesselbjerg Christensen skal der desværre mere til at stoppe klimaforandringerne end at droppe de røde bøffer fra grillen. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Når talen falder på den smeltende is, de stigende verdenshave og de stigende temperaturer, altså klimaforandringerne og den globale opvarmning, bliver der ofte kastet forskellige mere eller mindre bombastiske og mere eller mindre faktuelle påstande ud, der ofte er sat på spidsen.

Kan det for eksempel passe, at man kan plante et træ og så ellers flyve, så meget man vil? Eller kan vi stoppe klimaforandringerne ved simpelthen at droppe oksekød?

I forbindelse med dagens afsnit af P3's nyhedspodcast, Den daglige dosis, har DR besøgt en anerkendt klimaforsker for at få hans vurdering af, hvilke klimamyter der er sande, og hvilke der ikke holder, når det omhandler årsagerne til klimaforandringer.

Jens Hesselbjerg Christensen er professor og har været en af hovedforfatterne på FN's klimarapport, der er udgangspunkt for store dele af verdens klimapolitik. Herunder er hans input.

1

Påstand: Klimaforandringerne er IKKE menneskeskabte

(Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix) (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Et af de argumenter, man ofte hører, er, at der altid har været temperaturstigninger og -fald, og at det, vi ser nu, blot er en gentagelse af, hvad vi har set historisk. Men den holder ikke, spørger man Jens Hesselbjerg Christensen:

- Falsk. Der er nogle, der ikke har noget med mennesker at gøre. Men der er også nogle af dem, vi oplever lige nu, som hænger rigtig, rigtig meget sammen med vores forbrug af olie, kul og gas, vurderer han.

- Der findes naturlige udsving, men den globale opvarmning, vi ser nu, skyldes, at vi har udledt atmosfærisk CO2 og dermed medvirket til opvarmningen, siger han.

2

Påstand: Oksekød er den største klimasynder

(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Fra den modsatte side hører man ofte, hvor meget det kan gøre for klimaforandringerne, hvis vi alle dropper oksekød, da det udleder store mængder drivhusgasser at producere i forhold til nærmest alle andre fødevarer. Det har en betydning, men oksekød alene kan ikke redde klimaet, vurderer Jens Hesselbjeg Christensen.

- Oksekød er et element i klimaforandringerne. Vores brug af mad spiler en rolle, men det her er et meget komplekst billede, og kød er ikke den største bidragsyder. Den største bidragsyder er vores energiforbrug. Når vi bruger strøm, når vi kører bil. Det er på olie, kul og gas - og det er der, næsten al vores udledning stammer fra.

3

Påstand: Det gør ikke nogen forskel, at lille jeg ændrer adfærd

Som klimaforsker må der være meget i debatten om klimaforandringer, der kan lyde misforstået eller direkte forkert. Men hvilken del af snakken om klima er egentlig værst og mest forkert? Det svarer Jens Hesselbjerg Christensen på i videoen herover.

- Både og. Det er sandt, at det ikke gør noget, at DU lægger din adfærd om. Men hvis vi alle sammen lægger om - også dig - så kan vi påvirke klimaforandringerne. Og endnu vigtigere er det, at vi derudover skal have vores transport og energiforbrug lagt om. Det må ikke være olie, kul og gas, der dominerer.

4

Påstand: Jorden går under, inden jeg får børnebørn

Foto: REUTERS/David McNew (Foto: David Mcnew © Scanpix)

Det hele kan se meget sort ud engang imellem, men spørger man professoren, skal man også passe på med at hoppe med på de helt sorte nuancer af sortsynet. Der er for eksempel ingen udsigter til, at kloden går under snarest. Professorens vurdering er, at, som det ser ud nu, går civilisationen ikke under på grund af klimaforandringerne.

- Jorden går ikke under på grund af klimaforandringerne. Den går ikke under, før du får børnebørn, medmindre vi skulle blive ramt af en meteor, mener han.

5

Påstand: Klimaforandringerne kommer ikke til at påvirke mig

Store Heddinge. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

I modsatte grøft lyder det også, at vi i Danmark måske kan slappe lidt af, da vi ikke er blandt de egne af verden, der rigtig bliver ramt.

- Forkert. Du kommer til at blive påvirket, mener Jens Hesselbjerg Christensen.

- Måske ikke på egen krop - men ude i verden sker der meget og mange ulykkelige begivenheder, som kommer til at påvirke dig ved at koste penge og kræve energi for at løse. Og der skal vi også være en del af løsningen.

6

Påstand: Klimaforandringerne kan ikke stoppes

(Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix) (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Nogle gange hører man også folk opgivende sige, at det kan være lige meget at gøre noget, da det alligevel er for sent. Men den holder heller ikke ifølge eksperten.

- Falsk. Klimaforandringerne kan godt stoppes. Det tager tid og kræver omkostninger. Og så kræver det, at vi er parate til at omstille os.

7

Påstand: Vi skal opfinde os ud af det - teknologien redder os

(Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det er svært at spå om fremtiden, men Jens Hesselbjerg Christensens umiddelbare vurdering er, at det kan være farligt ikke at gøre noget og blot afvente, hvad fremtiden bringer.

- Det er falsk i den forstand, at vi kan læne os tilbage og sige, det bliver løsningen. For ingen har den løsning endnu. Det er problematisk at sidde og tro, at der kommer noget, der fikser det. Selvfølgelig skal vi stræbe mod at få en løsning finansieret, og vores kreativitet i forhold til teknologien skal nok bidrage. Men vi skal sørge for, at det sker. Det skal understøttes, og det er vigtigt at bruge alle midler.

Hør hele Den daglige dosis-udsendelsen fra i dag, der kigger på årsagerne til klimaforandringer her:

0:00
Facebook
Twitter