Rapport: Investeringer i olie, kul og gas steg i 2018

Tallene er et globalt katastrofetegn, siger dansk professor.

Kina tørster efter energi. Derfor investerer landet i alle tænkelige energikilder. Og bygger på trods af klimatruslen stadig kulkraftværker. (Foto: © JASON LEE, Scanpix)

Olie, gas og kul gik frem i 2018, mens investeringer i vedvarende energi stagnerede. Det er konklusionen i den nyeste udgave af International Energy Agency's årlige rapport om investeringer i energisektoren.

Energisektoren gik generelt gik lidt frem i 2018 efter tre år med reducerede investeringer.

Skal verdenssamfundet nå klimamålene i Paris-aftalen, kræver det, at vi bevæger os væk fra fossile energikilder. Det ser ikke ud til at ske.

Tallene bekymrer Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

- Det er et globalt katastrofetegn med sådan nogle tal. I en tid, hvor vi alle hører, at borgere, politikere og virksomheder er klar til at gøre noget, så sker det her, siger han.

Han er overrasket over, hvor få investeringer i energieffektiviseringer, der var i 2018.

- Rapporten har chokerende få investeringer i energieffektiviseringer (energibesparende huse og energibesparelser i industrien, red.) med. Disse investeringer bør være langt større og mindst på størrelse med investeringerne i vedvarende energi, siger han.

'Hvis bare vi havde 30 år til at redde klimaet'

Hans bekymring deles af Gorm Bruun Andresen, energiforsker ved Aarhus Universitet. Han synes, det er glædeligt, at investeringer i den grønne omstilling ifølge rapporten fortsætter. Men det er slet ikke nok.

- Det gør ikke noget, at vedvarende energi stagnerer lidt, hvis bare vi reducerer vores investeringer i fossile energikilder, siger han.

Desværre går det alt for langsomt med at slippe olie, kul og gas. Og det er et langt større problem.

- Hvis vi havde 30 år mere til at redde klimaet, så det rigtigt godt ud. Men det har vi bare ikke. Så i den kontekst er det rigtigt skidt, at investeringer i det fossile fortsætter, siger han.

Investeringer afspejler priserne på energi

Ifølge ham afspejler investeringerne priserne på energien. Vedvarende energi er blevet billig, men problemet er, at det er de fossile energikilder også.

- Vi skal have et fortsat prisfald på de grønne alternativer - og prisstigninger på det fossile, siger han, og fortsætter:

- Men jeg ved ikke, om det er realistisk med for eksempel en skat på fossile brændstoffer. For den skal være ret markant.

Han mener i stedet, at støtten til vedvarende energi, som vi har haft stor succes med i Danmark og Tyskland, skal fortsætte, selvom den er dyr.

USA poster penge i olie og gas

En anden ting, der bekymrer Gorm Bruun Andresen er, at investeringer i olie, kul og gas fortsætter med at stige i rige lande som USA, der burde gå forrest med at reducere de sorte energikilder.

- USA investerer massivt i olie og skifergas. Det er meget negativt, siger han.

Man kunne ifølge Gorm Bruun Andresen forvente at se de her stigninger på olie og gas fordi udviklingslande investerede i forurenende og billige energikilder. Men det er ikke tilfældet.

Lande som Kina, Indien og andre investerer meget bredt i energiproduktion, simpelthen fordi de har et så kraftigt voksende energibehov. Men fattige lande i Afrika og Sydøstasien investerer generelt ikke så voldsomt i energiproduktion. Endnu.

- Problemet er, at om 20 år kan det være, at Asien og Afrika kommer med på vognen. Hvis de så også investerer i fossile energikilder, som Kina gør nu, bliver det en bombe under klimaindsatsen, siger Gorm Bruun Andresen.

Kul i Asien er et problem

Brian Vad Mathiesen ser det som særligt bekymrende, at lande i Asien bliver ved med at investere i kulkraft. Kul er den værste energikilde, når det kommer til udledning af CO2.

- Det er især i Asien problemet er, hvad kul angår. Det er vi nødt til at lave om på, siger han.

- Det er skræmmende, at balancen de senere år har forskudt sig. Raten af investeringer i vedvarende energi går ned. Der kommer ikke nye lande til.

De sorte investeringer skyldes ifølge Brian Vad Mathiesen fejl i markedet og forkerte støtteordninger, og så sker der ikke den udrulning af vedvarende energi i udviklingslandene, som der bør.

- Man skal ikke læse det, som om at der ikke sker noget. Men den acceleration vi burde se på vedvarende energi, ser vi bare ikke. Det er dybt problematisk, siger han.

- De her lande skulle nødigt igennem det, vi gik igennem. De burde springe den fossile del over og gå direkte til grønne energikilder.