Der er masser af organisk affald fra mad, landbruget og industrien i Danmark, der kan laves til biogas.
Og det er der god grund til at gøre.
Ifølge DI kan biogas lavet på hønsemøg, gylle, kaffegrums, halm og andet organisk rest- eller overskudsmateriale omsættes til eksport for 16 milliarder kroner.
Samlet kan det skabe 20.000 ekstra arbejdspladser i Danmark, skriver DI (Dansk Industri) med udgangspunkt i en rapport fra konsulentbureauet Damvad Analytics, der har gennemgået branchen, dansk forskning og den internationale udvikling på området.
- Vi har udsigt til et eksporteventyr af dimensioner, hvis vi formår at fastholde og udbygge vores førerposition på området, siger Michael Persson, sekretariatsleder i DI Bioenergi.
Han påpeger, at Danmark har en del teknologivirksomheder inden for biogas, som har opbygget gode erfaringer herhjemme, og som derfor har et stærkt udgangspunkt på eksportmarkederne.
Lige nu er der ifølge DI omkring 2.000 ansatte i biogas-branchen i Danmark.
Franskrigs gasforbrug skal være 100 procent biogas
Ifølge rapporten fra Damvad Analytics forventes mængden af biogas i gasnetene i Danmark, Belgien, Frankrig, Holland, Schweiz, Sverige og Tyskland at stige fra et niveau i dag på 11 TWh (terawatt-time) til 17 TWh i 2020.
Sidstnævnte tal svarer til omkring en million husstandes forbrug af varme og varmt vand.
- Frankrig har en ambition om, at landets gasforbrug i 2050 skal være 100 procent baseret på biogas. De er samtidig et oplagt eksportmarked, fordi de også har en stærk fødevaresektor, der kan levere den volumen i biomasse, der skal til, siger Kristian Mørk Puggaard, partner i Damvad Analytics, til DI.
Kæmpe biogasanlæg opføres i Danmark
Nature Energy, der er ved at opføre et af verdens største biogasanlæg ved Esbjerg, er klar til at skrue op for leveringen af gas lavet på affald, eksempelvis hønsemøg.
- Der er stor efterspørgsel på biogas, både i Danmark og specielt uden for landets grænser, siger administerende direktør Ole Hvelplund til DR Nyheder.
- Der er både mulighed for, at vi kan komme ud at bygge biogasanlæg, og så kan vi selvfølgelig sælge selve gassen fra vores anlæg.
Ifølge Ole Hvelplund er der efterspørgsel på naturgas - og dermed biogas - i Sverige, Holland, Frankrig og Tyskland.
Nature Energy, der ligger i Odense, var indtil for nylig ejet at syv fynske kommuner, men hovedparten af selskabet blev i december solgt til udenlandske investorer.
Når anlægget ved Esbjerg står færdigt i foråret, har Nature Energy i alt syv biogasanlæg herhjemme. Inden for den nærmeste fremtid forventer Ole Hvelplund, at der kommer ti nye anlæg til.
- Vi forventer også at fordoble antallet af ansatte i samme periode, siger han.
I dag er der omkring 150 ansatte i Nature Energy - for få år siden var der halvt så mange medarbejdere.
Miljøvenligt brændstof
Simpelt fortalt laves biogas af organisk materiale, som ved hjælp af varme og over tid rådner i en tank - se figuren ovenfor.
Undervejs i den proces dannes der biogas, som kan bruges på samme måde som naturgas. Det kan eksempelvis bruges til brænde i et fyr ligesom olie og naturgas eller som brændstof i biler og køretøjer.
Da biogas laves på affalds- og restprodukter, bliver det betragtet som bæredygtig, grøn energi. Og så har det også den væsentlige fordel, at den kan bidrage til at sænke udledningen af klimagasser fra blandt andet landbruget.
Når gylle kommer gennem et biogasanlæg reduceres udledningen af metangasser med 41 procent, skriver DI.
- Landbruget i Danmark står for cirka en tredjedel af udledningen af klimagasser fra den ikke-kvotebelagte sektor, og EU har stillet reduktionskrav til sektoren. Derfor er biogasanlæg en oplagt metode til at opnå nogle af de klimakrav, der er udsigt til på området, siger Michael Persson.