Kødsovsen var nærmest en hellig ko under valgkampen sidste år.
Jakob Ellemann (V) forsikrede, at det ikke måtte blive "dyrere at være dansker", trods vores høje klimaaftryk. Og Mette Frederiksen (S) fastslog i en debat på TV 2:
- En enlig mor med tre børn, der går til fodbold, hun laver spaghetti kødsovs. Jeg har ikke lyst til at lægge ekstra afgifter på det, jeg betragter som helt almindelige fødevarer.
Men nu kan der komme andre kødboller i sovsen.
For ifølge skatteminister Jeppe Bruus (S) åbner regeringen for "muligheden" for at indføre en afgift på de mest klimabelastende varer i butikkerne.
Det sker efter offentliggørelsen af en ny rapport fra den grønne tænketank Concito, som viser, at danskernes klimaaftryk i snit er dobbelt så højt som indbyggerne i resten af verden.
Alene vores forbrug af oksekød står for 55 procent af klimaaftrykket fra vores mad. Derfor er der en enorm klimagevinst ved at udskifte oksekød med kylling, svin, bønner og grøntsager.
Dyrere kødsovs?
Et bredt flertal i Folketinget har bebudet, at de til vinter vil forhandle om at indføre en CO2-afgift på landbrugets forurening af klimaet.
Men i regeringsgrundlaget har regeringen tilføjet, at en ekspertgruppe udover selve CO2-afgiften også skal undersøge afgifter på forbruget af klimabelastende fødevarer.
- Vi er gang med at kigge på, hvordan man laver en afgift på blandt andet produktionen af oksekød, siger skatteminister Jeppe Bruus.
- Og så kigger vi selvfølgelig også på, hvordan kunne det se ud, hvis man skal bruge forbrugsafgifter, siger han.
Så det kan godt være oksekødet ender med at blive dyrere, når I er færdige med den her reform?
- Vi har ikke taget stilling til det endnu. Vi har bedt udvalget om at kigge på forbrugsafgifter. Det har vi gjort for, at vi kigger på alle muligheder.
Mette Frederiksen sagde under valgkampen, at kødsovsen ikke må blive dyrere for almindelige danskere. Åbner I ikke op for det ved at se på forbrugsafgifter på CO2-belastende varer?
- Vi kigger på, hvordan kunne det være. Men pointen fra Mette Frederiksen og regeringen er også, at vi når vores klimamål, men vi skal gøre det på en måde, så alle kan være med.
Kan du garantere, at oksekødet ikke bliver dyrere på den anden side af den her reform?
- Nej, men jeg kommer aldrig med nogen garantier. Men jeg kan i hvert fald sige, at det, der er vores politiske mål, er at nå vores klimamål. Og at vi gør det på en måde, så vi alle kan være med.
10 kroner ekstra per kilo
Dansk landbrug er en af klimapolitikkens helt store hovedpiner.
I ti år har landbruget ikke formået at nedbringe sit samlede udslip af klimaskadelige drivhusgasser.
Men ifølge Radikale Venstre er det ikke bare landbruget, men også forbrugerne, der bør betale mere for det klimabelastende oksekød.
- Vi skal have adfærden ændret, så vi forbruger mindre kød og dermed udleder mindre. I Radikale Venstre vil vi gøre det ved at sætte en afgift på og dermed gøre det grønne valg til det nemme valg, siger Samira Nawa, partiets klimaordfører.
Ifølge det Radikale Venstre skal et kilo hakket oksekød blive cirka 10 kroner dyrere. Og en mørbrad bør koste godt 40 kroner ekstra.
Men skal danskerne ikke selv bestemme, hvad de spiser?
- Det er en politisk opgave at indrette samfundet, sådan så det grønne valg også bliver det nemme valg. Jeg håber på bred opbakning og på, at regeringen kan se fidusen i, at vi sætter nogle afgifter på de varer, der udleder allermest, siger ordføreren.
Hos Danmarksdemokraterne er de modstandere af en afgift på forbruget af oksekød og andet, der har stort klimaaftryk.
- Vi skal naturligvis lade folk bestemme selv, hvad de putter i deres indkøbskurv. Det skal man ikke lovgive om. Og jeg tror faktisk på, at rigtig mange af husholdninger har en interesse i at spise mindre kød, siger Hans Kristian Skibby (DD).
Men hele ideen med en afgift er jo at flytte noget af forbruget til noget, som er knap så klimabelastende?
- Jo, men altså, så begynder folk måske at spise noget mere kylling eller købe noget svinekød. Og det er selvfølgelig også fint nok. Men det ændrer bare ikke på, at det ikke er noget, som jeg synes politikerne sådan skal gøre til den helt store dagsorden, siger Hans Kristian Skibby.
Kan ramme socialt skævt
Danskernes klimaaftryk ikke lige fordelt. De rigeste danskere har langt højere klimaaftryk, end resten af befolkningen.
Ifølge eksperter er der en risiko for, at CO2-afgift og forbrugsafgifter på klimabelastende varer rammer social skævt.
De Radikale Venstre foreslår, at en del af indtægter fra en klimaafgift på forbrug bliver sendt tilbage til danskerne i form af skattelettelser i bunden.
- Men vi vil også gerne bruge noget af provenuet på at støtte erhvervslivets grønne omstilling, siger Samira Nawa.
Skatteminister Jeppe Bruus støtter ikke umiddelbart forslaget fra det Radikale Venstre.
Hvordan vil du så undgå, at det går ud over de mindste indkomster, hvis I indfører de her forbrugsafgifter?
- Vi har slet ikke taget stilling til forbrugsafgifter. Og derfor er vi slet ikke så langt, siger skatteministeren.