Regeringen genåbner klimaforhandlinger med udskældt værktøj

Klimaminister fastholder, at øget brug af biobrændstoffer er "klimavenligt", selvom et kor af eksperter siger det modsatte.

2025-klimamålet lyder på minimum 50 procent lavere udledninger. Det er et delmål på vej mod 2030, hvor Danmark skal have skåret 70 procent. Begge tal måles op mod udledningerne i 1990. (Foto: © (Grafik: Nathalie Nystad))

Regeringen skal sigte højere på klimaområdet.

Det siger både den politiske opposition og eksperter, forud for at regeringen i dag starter forhandlinger om Danmarks vej til at nå sit klimamål for 2025.

- Jeg savner mere ambition fra regeringens side. Det her, det er for lidt, lyder det for eksempel fra Torsten Hasforth, cheføkonom i den grønne tænketank Concito.

Med "det her" refererer Torsten Hasforth til regeringens plan om at blande mere biobrændstof i den diesel, som biler og lastbiler kører på herhjemme.

Det skal gøre, at Danmark når det sidste stykke af vejen hen til 2025-klimamåle: at skære mindst halvdelen af vores klimaudledninger væk.

Men forslaget er blevet kaldt en "blindgyde", "en forældet løsning" og "ikke den rigtige vej at gå" for klimaet. Både af eksperter, ngo'er og oppositionen.

Kritikken lyder, at biobrændstofferne kun giver en reduktion på papiret, men ikke reelt gavner klimaet.

Trods kritikken har regeringen hidtil holdt fast i sine planer og forhandlet om dem med de andre politiske partier.

Det lykkedes dem ikke at komme frem til en aftale før sommerferien.

Signe Munk er blandt de første, der er kaldt ind til næste runde af forhandlinger med klimaminister Lars Aagaard (M) onsdag.

Men op til den nye runde forhandlinger er der ikke lagt nyt på bordet fra regeringens side, fortæller flere ordførere.

- Det, regeringen har lagt på bordet nu, handler i bund og grund bare om at hælde nogle halvringe biobrændstoffer i danskernes tanke. Det er mere brandslukning, end det er grøn omstilling, siger SF's klimaordfører, Signe Munk.

Lignende kritik kommer fra Enhedslisten, De Radikale og De Konservative.

Kræver mange ressourcer

Biobrændsel er baseret på plantemateriale, for eksempel raps, som enten dyrkes direkte til formålet eller findes blandt restprodukter - såkaldt 2. generation.

I klimaregnskabet bliver de set som grønne, men ifølge eksperter er biobrændstoffer i langt de fleste tilfælde ikke bedre end benzin og diesel. Også selv om de er fra 2. generation.

Det siger blandt andre Jannick Schmidt, professor ved Aalborg Universitet.

- Helt overordnet er biobrændstoffer en dårlig ide. Det bruger en masse areal, og det kræver også noget gødning at dyrke det, og det udleder rigtig rigtig mange drivhusgasser, siger Jannick Schmidt.

Også Klimarådet, som er regeringens uafhængige klimavagthund, er imod planerne.

- Biobrændstoffer kan synes som en effektiv løsning til at reducere Danmarks nationale udledninger. Men indregner man de globale udledninger, er klimaeffekten ved at bruge biobrændstoffer beskeden, skrev Klimarådet for nylig.

Samtidig skal man have med i regnestykket, at det kræver så store arealer at dyrke afgrøder til biobrændstoffer, at det kan skade det lokale miljø og biodiversiteten.

Derfor fremstår biobrændstoffer "ikke som et attraktivt klimatiltag" ifølge Klimarådet.

Udledningerne flytter bare til udlandet

Selv hvis brændsler bliver lavet af restprodukter som fritureolie, vil de ikke reelt gavne klimaet, lyder det.

- Brugt fritureolie bliver allerede anvendt til brændsler i dag. Det er et højkvalitetsbrændsel, så hvis vi bruger det i Danmark, så er der bare mindre fritureolie til andre lande, som brænder fossile brændsler af i stedet, siger Jannick Schmidt.

- Hvis vi prøver at nå vores mål med biobrændstoffer, så ser det godt ud på papiret. Men hvis vi kigger op i atmosfæren, så vil der være væsentlig flere klimagasser, tilføjer han.

Han har sammen med tre andre fagfolk skrevet et debatindlæg til Altinget.dk for at argumentere imod regeringens planer.

Planerne går faktisk også imod klimaloven, hvor det er et krav, at tiltag i Danmark "ikke blot flytter hele drivhusgasudledningen uden for Danmarks grænser".

Noget, klimaminister Lars Aagaard også selv betonede, da han for nylig stillede op til interview i Deadline på DR2.

Klimaminister fastholder påstand

Klimaminister Lars Aagaard fastholder i dag, at man vil nå klimamålet for 2025 ved at blande flere biobrændstoffer i benzin og diesel.

Og trods kritikken fra forskere kalder han fortsat brændstofferne "klimavenlige" og fastholder, at de giver reelle reduktioner.

- På den måde (ved at bruge flere 2.-generationsbrændsler, red.) sikrer vi, at så længe, der kører benzin- og dieselbiler på vejene, reduceres udledningerne.

- Men nu tager vi drøftelserne i forhandlingslokalet, hvor jeg selvfølgelig også er optaget af at høre partiernes egne forslag, siger Lars Aagaard i en skriftlig kommentar til DR.