Rigmænd vil investere milliarder i kæmpe projekt, der skal gøre Viborg grøn på få år

Hvis projektet kan gennemføres, er det et godt bidrag til den grønne omstilling i Danmark, siger professor.

Borgmester Ulrik Wilbek indrømmer, at Viborg Kommune ikke har fået gjort meget for den grønne omstilling det sidste årti: - Det er der faktisk ikke ret mange af os, der har det godt med, siger han. (Foto: © René Schütze)

Et stykke uden for Viborg står to vindmøller og snurrer på en bakket mark mellem raps og korn.

De blev sat op i 2012.

Siden da er det ikke lykkedes kommunen at få sat en eneste solcelle eller vindmølle af betydning op, og i dag kommer kun 12 procent af Viborgs energiforbrug fra grøn energi.

Men en stor milliardinvestering kan måske snart trække Viborg op af det sorte hul.

Selskabet BioCirc præsenterede i aftes planer om at opføre, hvad de selv kalder en "energiø på land" i Viborg. Planen er, at "øen" allerede i 2026 skal gøre Viborg til en af de grønneste kommuner og skabe 200 nye grønne arbejdspladser.

- Det ligner et godt projekt. Det er selvfølgelig klart, at vi skal gennemgå det nøje, siger borgmester Ulrik Wilbek (V).

- Vores forvaltning har sagt god for det, og det er noget, der virkelig kan flytte Viborg Kommune ret hurtigt til at blive en grønnere kommune, siger han.

Lover viborgenserne billig varme og fond til sportshaller

Projektet er omfattende.

Der skal sættes solceller og vindmøller op, der kan levere over en gigawatt strøm. Det svarer til forbruget i én million husstande.

Strømmen skal både dække elforbruget i kommunen og bruges til at lave grønne brændstoffer, der kan bruges til for eksempel lastbiler eller containerskibe. En større biogasproduktion fra kommunens landbrug er også en del af planen.

Til "øen" er også knyttet en produktion af biokul, der kan pløjes ned i markerne og på den måde hjælper med at lagre CO2. Overskudsvarmen fra produktionen af biokul og grønne brændstoffer skal levere halvdelen af kommunens fjernvarme kvit og frit.

Og for at få de store solcelleanlæg, vindmøllerne og lugten fra biogassen til at glide ned blandt byens borgere vil selskabet oprette en fond med dele af overskuddet, som kommunen kan bruge til sportshaller, parker eller andet.

Og så lover selskabet endda, at projektet også har fokus på at forbedre vandmiljøet i Limfjorden og Hjarbækfjorden.

Planer om flere energiøer

Bag selskabet Biocirc står Maigaard & Molbech, der forvalter formuerne for en række velhavende danske familier.

- Vi vil selvfølgelig gerne have det gennemført så hurtigt som muligt. Derfor har vi skabt en model, hvor vi prøver at give en del ting tilbage til lokalsamfundet, siger Bertel Maigaard, der er administrerende direktør for Maigaard & Molbech.

- På den ene side er der noget negativt ved det, fordi projektet fylder meget. På den anden side er der også en masse gode ting, man får ud af det som samfund. Så er det op til politikerne og borgerne at vurdere, om de synes, at de får mere positivt end negativt ud af det, siger han.

Ifølge Bertel Maigaard vil projektet i Viborg koste et større encifret milliardbeløb. Om det så er to eller ni milliarder vil han ikke ud med. En del af projektet vil dog også kunne opnå støtte fra staten. Biogasanlæg modtager allerede i dag statsstøtte, og i de forskellige klimaplaner - der er vedtaget over i de seneste år - er der også sat penge af til både biokul og grønne brændstoffer.

Selskabet vil starte med projektet i Viborg, men har ambitioner om at udbrede lignende projekter i andre kommuner.

- Vi tror og håber på, at vi kan lave mellem tre og fem af de her energiøer i landet, siger han.

Ved I allerede, hvem der skal købe de her grønne brændstoffer?

- Det er der mange virksomheder, der har lyst til. Blandt andet de store shipping-selskaber har vi være i løbende dialog med. Der er jo også hele flyindustrien, hvor det er interessant, siger Bertel Maigaard.

BioCirc har allerede købt en række biogasanlæg i Viborg og andre kommuner. I Produktionen af biogas skal indgå i projektet, og selvom byrådsmedlem for Enhedslisten i Viborg, Aksel Rosager Johansen, er positivt stemt overfor en 'energiø på land', er han forbeholden over for animalske produktion, som biogas kræver. (Foto: © Kasper palsnov, Scanpix Denmark)

Er det for fantastisk?

Ideen til et projekt, der på den måde tænker flere grønne løsninger sammen, får ros fra Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.

- Selve tankegangen og konceptet i at tænke holistisk er sådan set vejen frem, siger han.

- Det er den type tankegang, alle kommunerne skal have. Vi skal have strategisk energiplanlægning i alle danske kommuner.

At alt det skulle kunne lade sig gøre på under fire år, er Brian Vad Mathiesen heller ikke skeptisk overfor.

Det lyder så fantastisk. Er der for fantastisk?

- Jeg ville nok være lidt varsom med at håbe på, at der kommer rigtig mange penge ud af projektet, men i stedet håbe på, at langt hovedparten af planen kan gennemføres. For hvis det kan gennemføres, så er det sådan set et rigtig godt bidrag til den grønne omstilling i Danmark, siger han.

Viborg Byråd skal tage stilling til projektet senere på måneden.