SE KORTET: Varmerekorder bliver slået over hele verden

I Canada har en hedebølge kostet 54 menneskeliv. Klik rundt på kortet og se, hvor varmen sætter rekorder.

(Tryk på kortet for at se landets rekorder) Det danske sommervejr bliver ved med at slå rekorder. Både maj og juni var historisk varmen, og juni endte på en førsteplads på DMI’s tørkeindeks.

Billedet er det samme i resten af verden, hvor mange lande oplever hedebølger. I den seneste uge er der sat ekstraordinært mange rekorder.

I Canada har temperaturerne været så voldsomme, at mindst 54 mennesker har mistet livet som en konsekvens af varmen, skriver CBC.

Ekstrem varme bliver mere normalt

Men hvad skyldes varmen?

De fleste forskere er enige om, at klimaforandringerne spiller ind. Men der kan ikke laves en direkte kobling mellem enkeltstående varmerekorder og stigende gennemsnitstemperatur.

For mere end 100 år siden havde vi en lignende vejrsituation herhjemme. Maj anno 1889 var den næstvarmeste til dato med en gennemsnitstemperatur på 13,8 grader. Eigil Kaas er professor i klima- og geofysik ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet. Han har tidligere udtalt til DR, at klimaforandringerne er skyld i, at det er blevet varmere.

- Det faktum, at gennemsnitstemperaturen herhjemme i maj var mere end en grad varmere end den tidligere rekord, kan tilskrives klimaforandringer, siger Eigil Kaas.

Han blev da bakket op af Mads Faurschou Knudsen, der er lektor ved Institut for Geoscience på Aarhus Universitet. - Man kan ikke sige noget om, at et enkelt vejrfænomen, som den varmebølge, vi oplever nu, skyldes klimaforandringer. Men vi kan sige, at de ekstreme varmetemperaturer bliver mere sandsynlige i fremtiden, fordi verden bliver varmere.

Du kan klikke rundt på kortet og se nogle af verdens varmerekorder øverst i artiklen.