SE LISTEN: 3 hajer der kan komme til Danmark

Hvidhajen kan svømme ind i danske farvande, hvis vandtemperaturen stiger. Men der er ingen grund til panik, mener biolog.

Tidligere denne måned fik en gruppe fiskere sig noget af en overraskelse. Et par kilometer fra Vestjyllands kyst hev de en 300 kilo tung rævehaj ind med nettet.

Selvom de op til 500 kilo tunge rævehajer foretrækker varmere vandtemperaturer, kan de godt forvilde sig til danske farvande i jagten på føde.

- Rovdyr følger deres byttedyr, så langt som deres genetik og fysiologi nu engang kan bære dem, siger Karsten Bjerrum Nielsen, biolog og afdelingsleder for formidling og udstilling på Kattegatcentret.

Og rævehajen er måske ikke den eneste hajart, vi i fremtiden kommer til at se i de danske farvande - udover de 15 arter, der formentlig allerede svømmer rundt her.

Byttedyr svømmer væk

Hajernes byttedyr kan svømme længere og længere op mod dansk farvand, hvis den globale opvarmning bliver ved med at varme verdenshavene op.

Det er en af årsagerne til, at vi måske får flere eksotiske hajarter at se nær Danmark i fremtiden.

- Vi ved fra andre fiskearter, at udsving i temperatur kan betyde, at fødedyrene svømmer andre steder hen. Og at hajerne vil flytte efter, siger Karsten Bjerrum Nielsen.

Ifølge forskere fra det amerikanske klimaagentur, NOAA, er den globale havvandstemperatur steget med 0,12 grader per årti siden 1997. Og med den globale opvarmning buldrende derudaf bliver temperaturerne ikke lavere.

Den engelske forsker i Ocean and Earth Science på University of Southampton, Dr. Ken Collins, forventer, at der vil komme op til 20 nye hajarter til Storbritannien inden 2050. Blandt andet på grund af den globale opvarmning.

- Vi vil måske gå fra 40 hajarter til omkring 60, men der vil stadig være færre af dem, og nogle af de eksisterende arter vil måske uddø i mellemtiden, siger Dr. Ken Collins til The Independent.

Hajerne kommer til Danmark

En stor international undersøgelse af hajer og rokker fra 2014 viser, at mindst en fjerdedel af verdens hajer er truede.

En af årsagerne er efterspørgslen på deres dyrebare finner. Jagten på hajernes finner er ifølge The Smithsonian Institute skyld i mere end 100 millioner døde hajer årligt.

Dertil kommer den globale opvarmning, der kan presse hajerne ud i nye farvande i fremtiden. Og det danske er ingen undtagelse.

Karsten Bjerrum Nielsen har dog mange forbehold og forventer ikke, at vi får hverken australske eller californiske tilstande, hvor hajangreb ikke kun tilhører film som 'Dødens gab'.

- Der er absolut ingen grund til at stoppe med at bade i Danmark på grund af hajer. Jeg ville være mere bange for strømmen i Vesterhavet, siger Karsten Bjerrum Nielsen.

Han peger dog på tre forskellige hajarter, der måske kan snige sig forbi dansk farvand i fremtiden.

(Foto: LeafGreen Ranger © WikiMedia Commons)

1. Hvidhajen

To tons tung og op til seks meter lang. Hvidhajen er et kæmpe rovdyr med mere end 300 tænder, der ofte bliver skiftet ud, når den flår sit bytte.

Hvidhajen er aldrig blevet spottet i dansk farvand, men ifølge Karsten Bjerrum Nielsen kan den sagtens tåle de kolde, nordiske temperaturer, der minder om de Sydafrikanske, hvor den blandt andet hører til.

- Hvidhajer elsker søløver og sæler, så man kunne forestille sig, at den kunne boltre sig ved en sælkoloni et stykke tid, siger han.

Karsten Bjerrum Nielsen kalder hvidhajen for en af havets nomader, fordi den sagtens kan svømme på tværs af breddegrader.

(Foto: Richard Ling © WikiMedia Commons)

2. Sandtigerhajen

Med et glubsk udseende og spidse tænder, der stikker ud af munden, ligner sandtigerhajen ikke et dyr, man har lyst til at møde under en svømmetur.

Hajen er da også kannibal fra fødslen. Her æder det første hajfoster sine andre søskende, så der kun bliver født to af slagsen.

De to heldige hajer kan blive over tre meter lange og veje op til 160 kilo, når de svømmer rundt ved Sydafrika, hvor de normalt hører til.

Men sandtigerhajen kan også svømme længere mod nord.

- Sandtigerhajer kan godt klare temperaturen. De kan sagtens gå ned til 10-12 grader, siger Karsten Bjerrum Nielsen.

Sandtigerhajen befinder sig ofte forholdsvis tæt ved kysten. Men ifølge Karsten Bjerrum foretrækker mange hajer også større vanddybder, og derfor har alle de tre hajer nævnt i artiklen sandsynlighed for at dukke op ved Danmarks kyst.

(Foto: Mark Conlin © WikiMedia Commons)

3. Makohajen

Makohajen er en hurtigsvømmende haj, der sjældent bliver set. Den er en nomade ligesom hvidhajen, og derfor er det muligt, at den dukker op i danske farvande.

Hajen bliver op til fire meter lang og er unik, fordi den svømmer så hurtigt, forklarer Karsten Bjerrum Nielsen.

Ligesom hvidhajen kan den nemlig bruge sine musklers varme til at få fart på.

- Den bruger muskelvarme til at få stofskiftet op. Derfor kan den jage og svømme hurtigt i kolde temperaturer, siger han.

Dens typiske byttedyr er tun, blæksprutte og sværdfisk, der bliver fanget med en tophastighed på mere end 40 kilometer i timen.

Kilder: Natgeo.dk og kattegatcentret.dk og bbc.co.uk

Facebook
Twitter