September var globalt den varmeste nogensinde registreret

Danmarks temperaturer var gennemsnitlige i september - men Grønland var varm siger DMI.

Mange steder på kloden oplevede rekordvarme i september. Her ved World War II Memorial i New York, hvor temperaturen kom op over 30 grader i slutningen af september og starten af oktober. (Foto: OLIVIER DOULIERY © Scanpix)

Selvom vi ikke oplevede det sådan i Danmark, var september i år globalt set en rekordvarm måned.

Den internationalt anerkendte klima- og vejrtjeneste Copernicus Climate Change Service (CCCS) meldte for få dage siden ud, at september var den varmeste september nogensinde registreret globalt (sammen med 2016, der var præcist lige så varm).

Copernicus Climate Change Service er finansieret af EU til at holde øje med den globale temperatur.

Copernicus data fastslår, at september fortsatte noget af en rekordrække for 2019. Både juni, juli og august var enten de varmeste eller næstvarmeste nogensinde.

DMI bekræfter målingerne

Ifølge Copernicus, der bruger milliarder af temperaturobservationer fra luften, landjorden og til havs, var september 0,57° C varmere end gennemsnittet for 1981 til 2010.

Seniorklimatolog John Cappelen ved DMI bekræfter Copernicus udmelding.

- Copernicus er et velanset center, man kan stole på, siger han.

- Forskellige klimacentre kan opgøre den globale temperatur med lidt forskellig metode, og her får Copernicus altså september til at være den varmeste. (På linje med 2016 red.)

Andre organisationer, som for eksempel NOAA, har opgjort september 2019 til at være den næste-varmeste.

John Cappelen forklarer, at uanset hvilken opgørelse man kigger på, bekræfter de, at september fortsætter trenden med mange rekordvarme måneder konstateret igennem de senere år.

Rekorder, der bekræfter, at der foregår en global opvarmning og at klimaet forandres.

Her ses en opgørelse over rekordmåneder over tid. Jo rødere, jo varmere, og tallet i hver måned indikerer, hvilken plads måneden lander på. (© Zack Labe/NOAA)

Danmarks september var gennemsnitlig

John Cappelen har også spritnye tal for temperaturen i Danmark som helhed. De fortæller, at middeltemperaturen herhjemme faktisk var helt gennemsnitlig for september.

Måneden var til gengæld den syvende vådeste siden de landsdækkende målinger startede i 1874. Det regnede nemlig rigtigt meget.

For Færøerne var det også næsten gennemsnitligt, både når det gjaldt temperatur og nedbør.

Grønland havde en varm september

Længere nordpå i rigsfællesskabet så det dog anderledes ud i den forgangne måned, forklarer John Cappelen.

- Det overskud af varme, der har været siden april, er fortsat, siger han.

- Både forår og sommer blev varme i Grønland og pænt tørre.

Ved Thule-basen er middeltemperaturen for september kun overgået én gang før, nemlig i september 2012. Det samme gælder for september i Danmarkshavn, der kun blev overgået af september 2013.

Der var også underskud af nedbør mange steder i Grønland i september. Tendensen fra den tørre sommer fortsatte og bød på flere naturbrande.

Den klare undtagelse på temperaturfronten var over indlandsisens højeste punkt Summit, hvor temperaturen var lavere end normalt i september, ligesom det var tilfældet i august.

Fra april til juli var der dog varmere end normalt på indlandsisens højeste punkt.