Skal dine penge gavne eller svine? Sådan bliver dit forbrug klimavenligt

Vores opsparinger står ikke bare og samler støv. De udleder også store mængder CO2.

Mange af vores penge går til den sorte industri. Her får du tre bud på, hvordan dine penge bliver mere klimavenlige. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

Spis ikke oksekød. Lad bilen stå. Drop flyveturen.

De mange klimavenlige råd står i kø, men har du tænkt over, at du kan hjælpe klimaet ved at investere dine penge rigtigt?

De færreste af os er opmærksomme på, at vores penge kan være en klimasynder, fortæller Anders Nolting Magelund, som er forfatter til bogen 'Klimaguiden.'

- Hvis du har 200.000 kroner i et pensionsselskab, så kan det i mange tilfælde svare til CO2-udledningen for op til 21 biler hvert år, siger han og forklarer, at det er, fordi mange pensionsselskaber lige nu investerer penge i den såkaldte 'sorte industri' med olie og kul.

Men der er faktisk tre simple ting, vi kan gøre med vores penge, uden at vi behøver at lægge vores hverdag helt om.

1

Køb færre ting og i bedre kvalitet

- Forbrug mindre og gå efter kvalitet, gentager Anders Nolting Magelund flere gange.

Ifølge ham skal du bruge din smartphone eller computer i mindst syv år, før den er klimavenlig. Vores biler skal holde i 20-50 år.

Det er nemlig ikke det, at vi bruger vaskemaskinen eller smartphonen, men i stedet produktionen, som virkelig koster i CO2-regnskabet.

- Køb nogle ting, der holder længe, for det er meget tungt at producere dem, forklarer han.

2

Skift til et grønt el-selskab

I Danmark er det den samme el, vi får ind i stikkontakterne, uanset hvor vi bor.

En stor andel af strømmen kommer fra vedvarende energi, men alligevel er der forskel på, hvor klimavenlige el-selskaberne er.

- Man kan gå efter nogle af de selskaber, som har et klimaprodukt. De kan investere i grønne projekter. De har en klar politik, og det kan du ændre ved et enkelt klik, siger han og henviser til Forsyningstilsynets gratis test.

Her kan du krydse af i 'kun klimavalg,' og så kan du se, hvad der er billigt for dig.

- Så har du allerede gjort utrolig meget fra din sofa. Det er overraskende nemt, forklarer Anders Nolting Magelund.

3

Vælg en bank og pensionsselskab, der ikke investerer i kul og olie

For fem til ti år siden blev grønne investeringer kategoriseret under 'højrisiko'.

Nu er der penge i det.

- Grønne investeringer giver efterhånden et godt afkast. Det er en rigtig god forretning, siger Anders Nolting Magelund.

Men selvom pensionsselskaberne og bankerne får grønnere profiler, ved mange danskere ikke, hvor stor en forskel det gør, om de vælger den ene frem for den anden.

- Men det batter noget, fordi vi har sindssygt mange penge i landets pensionsselskaber. Der er vildt meget forskel på, hvordan de investerer vores penge. Nogen investerer kun grønt, mens andre også investerer i kul og olie, siger medforfatter til bogen 'Klimaguiden', Anna Fenger Schefte.

Derfor har din bank og dit pensionsselskab godt af en opringning, mener hun.

- Man kan snakke med sin bank om, hvorvidt de investerer i noget grønt. Og hvad de i det hele taget investerer i. Det er der ikke særlig mange, der gør med grønne briller på, forklarer hun og tilføjer, at vi sammen med vores kolleger og arbejdsplads også kan skifte til et grønnere pensionsselskab.

Verdensnaturfonden lavede for få dage siden en klima-rating af de 17 største danske pensionsselskaber. Fonden beskriver udviklingen sådan her: 'Generelt ses en stigning i beløb og andel af grønne energiinvesteringer. Men den reelle andel af grønne energiinvesteringer er stadig lille.'

12 ud af 17 selskaber refererer nu direkte til Paris-aftalen i deres investeringspolitik.

Her skal vi huske, at vi som forbrugere har en kæmpe magt.

Hvis vi forventer, at der bliver investeret i grønne frem for sorte brancher, så er det dét, vi ender med at få, mener de to eksperter.

- Når brugerne begynder at mene noget, så begynder alle virksomheder at lytte og rykke sig. Det ser vi eksempelvis på kødområdet lige nu, hvor der sker utrolig meget, fortæller Anders Nolting Magelund.

Han håber, at banker og pensioner bliver det næste.

Merkur Bank fortæller, at de oplever stor interesse fra kunder, som vil investere mere grønt. Fynske Bank oplever det ikke endnu, men de forventer, at det er på vej og forbereder sig på en øget efterspørgsel.