Skræmmende rapport: Verdens største koralrev har det værre end nogensinde

Langtidsudsigterne for Great Barrier Reef er nu ’meget dårlige’.

Stærk og effektiv handling er påkrævet, hvis Great Barrier Reef skal reddes, skriver myndigheder. (Foto: handout © Scanpix)

Det ligner efterhånden en spøgelsesverden.

Forskere har længe råbt op om, at korallerne i verdens største koralrev, Great Barrier Reef, bliver blege og på sigt dør.

Men revet, der strækker sig over 2.300 kilometer af Australiens østkyst, får nu en endnu hårdere prognose.

The Great Barrier Marine Park Authority, som er en del af den australske regering, har netop udgivet en ny rapport, hvor de kategoriserer langtidsudsigterne for revet som ’meget dårlige.’

Og det er første gang nogensinde, at revet har fået den kategorisering i rapporten, som bliver udgivet hvert femte år.

Ifølge myndighederne er det de stigende havtemperaturer som følge af global opvarmning, der er årsagen til den triste udvikling. Korallerne mister nemlig farven, når havtemperatuerne stiger. Det får korallerne til at afvise de små farverige zooxanthellae-alger, som sidder på overfladen af korallerne. På sigt vil korallerne dø.

Korallernes død går ud over de tusindvis af fisk, bløddyr og andre dyr, der lever der. Udover global opvarmning er blandt andet udledning fra landbruget, udvikling af kystområder og ulovligt fiskeri også med til at ødelægge revet.

- Alle de ting tilsammen gør, at korallerne som helhed har det rigtig skidt, siger Lars Skou Olsen, der er kurator og teknisk chef på Den Blå Planet.

- Myndighederne giver jo et klart billede af, hvordan sagerne står til. Men jeg er ikke overrasket over dét, de melder ud i rapporten, set i lyset af det vi hører om klimaforandringer.

Kræver handling nu

Ifølge myndighederne vil revet, der har været på Unescos liste over verdensarv siden 1981, ikke overleve medmindre, der handles stærkt og effektivt både på national plan og på global plan.

- Men det kan gå hen og blive svært med Australiens miljøpolitik, som er økonomibaseret og ikke har så meget fokus på miljøet, siger Lars Skou Olsen og fortsætter:

- Der bliver dog gjort noget på lokalt plant. Blandt andet bliver turismen reguleret, så der er steder, hvor man ikke må være.

Men der kunne gøres meget mere, mener Lars Skou Olsen.

- Man bør arbejde mere med at lave for eksempel zoner, hvor landmændene ikke får lov til at gøde. Og der kunne indføres begrænsninger i kystudviklingen, sådan at der ikke kommer skidt i vandet fra byggeaktiviteten.

Forskere anslår, at op mod 30 procent af korallerne ved Great Barrier Reef er døde som følge af usædvanligt varmt vand i løbet af de seneste år.

Facebook
Twitter