Sne i Sahara: Her er fem ekstreme klimahændelser sidste år

Sidste år var præget af flere voldsomme klimakatastrofer, fortæller klimaprofessor.

Sidste år var der ikke kun sand at finde i Sahara. I den algeriske del af den enorme ørken oplevede de sne. (Foto: © SOCIAL MEDIA, Scanpix)

De tropiske orkaner Irma, Harvey og Maria bragte massive ødelæggelser til Caribien.

Millionbyen Cape Town i Sydafrika er simpelthen i fare for at løbe tør for vand, og på Arktis er temperaturen usædvanligt høje.

I Sierra Leone blev cirka 500 mennesker dræbt i et mudderskred, og det sneede i Sahara.

Det er alt andet end opløftende, det der står at læse i statusrapporten for 2017, som netop er udgivet af World Meteorological Organization, WMO.

For vejret blev bare mere ekstremt i 2017.

- Det er usædvanligt, at det falder sammen på den måde. Orkaner svinger fra år til år, og oversvømmelser i monsunområdet og isen, der forsvinder, har vi også hørt om før. Men det hele faldt sammen i 2017, og det får WMO til at rynke panden, siger meteorolog og klimaformidler Jesper Theilgaard.

Forsker: En klode i forandring

Professor i klimaforandringer og chef for Nansen Centeret i Bergen Sebastian Mernild har peget på fem naturkatastrofer, som han mener kendetegner 2017.

- På en måde er det svært at komme med en top fem, for på de aktuelle steder har det for folk haft alvorlige konsekvenser. Jeg har valgt disse fem, fordi de er ekstremhændelser, der står meget tydeligt, siger han.

- Rapporten her giver et fint et overblik over en klode i forandring, hvor det regional bestemt ikke har været interessant at bo, når ens hverdag er blevet ramt af for eksempel tørke, oversvømmelser og skovbrande.

Fem ekstreme klimahændelser

1) Mudderskred i Sierra Leone 14. august kostede 500 mennesker livet.

2) Tørken blev markant værre i Cape Town i Sydafrika.

3) Den sydlige del af Sydamerika oplevede ekstrem hede af flere omgange igennem 2016 og 2017. Chile havde de værste skovbrande i sin historie, da exceptionelt tørre klimabetingelser blev afløst af ekstrem hede i december og januar.

4) I det sydøstlige Europa oplevede adskillige lande deres koldeste januar siden 1987 med månedlige temperaturer på mere end fem grader under det normale gennemsnit. Der var også ekstremt koldt i dele af Nordafrika, hvor det sneede på højt beliggende steder i den algeriske del af Sahara.

5) Der var højintensive brande, hvor den værste fandt sted nord for San Francisco i begyndelsen af oktober. 44 personer blev dræbt, hvilket var det højeste dødstal i en skovbrand i USA siden 1918.

Udvalgt af professor Sebastian Mernild.