Solceller kan hjælpe på landbrugets klimaproblem, men høj skat spænder ben

Det giver rigtig god mening at bygge solceller på landbrugets klimaskadende lavbundsjord, siger forsker. Alligevel står der ikke en eneste solcelle endnu.

  • Landmand Niels Pedersen trasker rundt på den lavbundsjord, hvor han gerne vil have sat solceller op. (Foto: Omid Jafi)
  • Det er disse våde lavbundsjorder, som landmand Niels Pedersen gerne vil sætte solceller på. (Foto: Omid Jafi)
1 / 2

På en mark i det nordlige Jylland går landmand Niels Pedersen rundt med en bogstavelig talt strålende plan.

- Drømmen for mig er, at der i løbet af to år står solpaneler her og producerer strøm, siger Niels Pedersen.

Han vil sammen med sine naboer oversvømme deres klimaskadende lavbundsjord og sætte solceller op på et areal, der svarer til 200 fodboldbaner.

Lavbundsjorden er oprindeligt lavtliggende, våd jord, der kan holde CO2 i jorden, for eksempel fra døde planterester.

Men når landmanden dræner jorden og derved leder vandet væk, så slipper det gemte CO2 i jorden ud i atmosfæren. Det er skidt for klimaet.

Derfor er ideen om at oversvømme lavbundsjordene og bygge solceller ifølge Marta Victoria, der forsker i solceller på Aarhus Universitet, en god løsning for klimaet.

- Vi udtager lavbund og undgår udledning. Samtidig producerer vi ren elektricitet med solceller ud af det samme areal. Så det er en win-win-situation, siger hun.

Ni-dobling af skat sætter stopper for solceller

Selvom grøn energi og mindre CO2-udledning kunne lyde som en drøm, står der ikke en eneste solcelle på de i alt 170.000 hektar lavbundsjord, der findes i Danmark.

Det er nemlig meget dyrere at bygge solceller på lavbundsjord end at dyrke traditionelle afgrøder. Faktisk kan skatten ifølge tal fra Landbrug og Fødevare blive ni gange så høj, hvis man bygger solceller i stedet for at dyrke traditionelle afgrøder.

Forskellen i beskatning er ifølge forsker Marta Victoria et problem, fordi det kan forsinke den grønne omstilling.

- Hvis vi ikke sænker skatten for solceller på lavbundsjord, risikerer vi, at solcelleudbredelsen bliver forsinket. Det betyder, at vi måske ikke når vores klimamål i 2030 eller Parisaftalen, siger hun.

Beskatningen stiger, fordi jorden går fra at være produktionsjord til at blive industrijord, når der bygges solceller på. Den nøjagtige skattestigning afhænger af, hvilken kommune du bor i.

Blandt dem, der står klar til at bygge solcellerne på lavbundsjord, er firmaet Better Energy.

Men det kræver ny og dyrere teknologi at bygge solceller på våde lavbundsjorde fremfor almindelige marker. Derfor mener administrerende direktør Rasmus Lilholdt Kjær, at skatten for at sætte solceller burde være lige så lav som for at dyrke traditionelle afgrøder.

- Det her handler udelukkende om at reducere CO2 udledninger i landbruget, det er ikke til fordel for solcelleparkerne, de kan placeres mange andre steder. Derfor er det vigtigt, at man ikke gør det uforholdsmæssigt dyrt, siger han.

Mere strøm, mindre CO2

Og der er meget CO2 at spare landbruget for, hvis man oversvømmer lavbundsjordene og bygger solceller.

Faktisk blev der i følge Klimarådet udledt 4,8 millioner ton CO2 fra lavbundsjordene i 2018. Det svarer til udledningen fra omtrent 1,8 millioner benzin- og dieselbiler.

Derfor kan tiltaget med solcellerne på lavbundsjordene 'være en signifikant del af løsningen' på landbrugets store klimaproblem ifølge forsker Marta Victoria.

Ifølge Marta Victoria kan 10.000 hektar med solceller på lavbundsjord dække op til 20 procent af Danmarks elforbrug og samtidig sænke CO2 udslippet i landbruget.

Regeringen er på sagen

Landbrugsminister Rasmus Prehn har selv været på besøg hos en landmand, der gerne vil sætte solceller op på lavbundsjord.

- Det er en utrolig interessant ide at kombinere det at oversvømme lavbundsjord med det at sætte solceller op. Der er dobbeltgevinst for jordejeren, men der er også dobbeltgevinst for os borgere i form af bedre klima, siger han.

Regeringen har tidligere afvist at ændre på reglerne for beskatning af solceller på lavbund, men ifølge landbrugsminister er man nu alligevel i gang med at kigge på, hvilke løsninger der er mulige.

- Vi vil gerne det her, så derfor er vi i gang med forskellige tekniske øvelser for at se, om vi kan gøre det mere attraktivt at sætte de her solceller op. For det er en super spændende ide, siger han.

I løbet af de næste uger starter forhandlingerne på Christiansborg om, hvordan landbruget kan reducere deres udslip af drivhusgasser.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk