Solenergi suger vand ud af ørkenluft

Et særligt pulver kan høste vand direkte fra ørkenluft - på en billig måde. Det kan være med til at løse problemet med vandmangel i de mest tørre områder, mener dansk professor.

En simpel kasse fyldt med et særligt pulver og så rigeligt med sollys. Det er alt, der kræves for at indsamle vand direkte fra luften. (© Skærmbillede fra YouTube / Berkeley University)

En ny opdagelse, der egentlig bare er en kasse fyldt med et særligt pulver, kan måske hjælpe med at løse en af fremtidens helt store udfordringer: Vandmangel.

Vandmangel er i dag allerede et problem flere steder rundt om i verden, og situationen forventes kun at blive endnu værre i takt med, at vi bliver flere mennesker på Jorden, og at temperaturerne fortsat stiger grundet klimaforandringer.

I dag formodes det, at over én milliard mennesker verden over mangler adgang til rent drikkevand. Selvom Jorden er dækket af 70 procent vand, er det kun en lille del af det – tre procent - der er ferskvand.

Og med det vandforbrug, vi har i dag, formoder Verdensnaturfonden (WWF), at to tredjedele af verdens befolkning vil være udsat for vandmangel allerede i 2025.

Ørkenforsøg med gode udsigter

Der er derfor brug for nye idéer til, hvordan vi kan høste vand i selv de mest tørre områder, og måske har et forskerhold fra University of California, Berkeley, nu fundet en løsning.

Efter et succesfuldt forsøg fik de bekræftet dét, de forventede: at deres metode kan indsamle vand direkte fra luften i selv en ørken.

Forsøget blev udført i ørkenen i Arizona, hvor vand blev indsamlet fra ørkenluften både dag og nat kun ved brug af sollys.

Det skete ved at bruge MOF (Metal-Organic Framework), et kunstigt materiale, der absorberer vandet i løbet af natten, og gennem varme fra sollyset i løbet af dagen frigør det, så det kan indsamles.

Det skriver Berkeley i en pressemeddelelse. Se en video der forklarer metoden her.

Bæredygtig metode

Det er spændende forskning, der kan have stort potentiale for at hjælpe folk i de mest tørre områder i verden. Ifølge Jes Vollersten, der er professor ved Institut for Byggeri og Anlæg ved Aalborg Universitet, er det en fordel, at metoden er baseret på solenergi.

- På grund af de globale klimaforandringer bliver ørkener større og varmere, og områder med vandmangel vil vokse. Ekstremt bliver mere ekstremt. Derfor er det meget relevant at have en bæredygtig metode til at afhjælpe de problemer, der kommer, siger han.

Der findes allerede teknologier, der kan indsamle vand fra meget fugtige områder – såkaldt fugt-høstning – som blandt andet er blevet brugt ved kystnære områder.

Der er også udviklet teknologier, der kan indsamle vand fra tør luft, men hidtil har det været en meget dyr løsning, og det er netop dét, forskerholdet nu har fundet et alternativ til.

Billigere og bedre materiale på vej

Senere på sommeren vil forskerne udføre et nyt forsøg i Death Valley, hvor de vil tage et nyt kunstigt materiale i brug, der er baseret på aluminium. Det vil være mindst 150 gange billigere og forventes at indfange dobbelt så meget vand.

- Det går i den rigtige retning. Om det så er den endelige løsning eller blot et skridt på vejen, det må tiden jo vise. Men det er i hvert fald en spændende vej at gå for at skaffe vand uden at øge drivhusgasserne, det er en bæredygtig vej at gå, siger Jes Vollersten.