Steffens billede fra Grønland gik viralt: Det er desværre ikke manipuleret

En dansk meteorolog har set sit billede blive delt på alverdens medier - og er blevet beskyldt for manipulation.

Et billede af slædehunde i smeltevand taget af den danske klimaforsker Steffen M. Olsen går verden rundt. (© Steffen M. Olsen)

For få dage siden tog den danske klimaforsker Steffen Malskær Olsen fra DMI et foto med sin mobiltelefon under en arbejdsopgave i det nordvestlige hjørne af Grønland.

Billedet, som viser slædehunde, der løber i solbeksinnet smeltevand på havisen, blev lagt på Twitter af en kollega, og så gik det stærkt.

Alverdens store medier som blandt andre The Guardian, Washington Post og New York Times skrev til den danske forsker for at høre, om det var i orden, at de brugte billedet.

Det var det, og siden har det spredt sig overalt på nettet.

Det var ikke lige den reaktion, som Steffen Malskær Olsen havde regnet med.

- Nej, det var et billede, som jeg tog i en arbejdssituation som dokumentation for en ekstrem situation. Så jeg blev både beæret og overvældet over, at mit billede blev så populært. Og jeg blev nervøs for, at det ville blive brugt i nogle forkerte sammenhænge.

- Men jeg er også stolt, fordi billedet formidler de problemer, som vi står overfor med isen, der smelter.

Beskyldt for at manipulere

Han har fået henvendelser fra folk, der mener, at billedet har været en tur igennem Photoshop for at se mere ekstremt ud og fremme hans pointe om klimaforandringerne.

- Jeg reagerer på dem ved at svare ganske kort. Billedet er desværre ikke manipuleret. Og det er helt naturligt, at fjordisen smelter, det er bare meget tidligt på året, og billedet fremstår temmeligt surrealistisk.

Han understreger, at det er havis, der er smeltet, som man kan se hundene løbe igennem på billedet. Men det ændrer ikke på, at både iskappen og gletsjerne også smelter, og det er et problem og et bevis for de klimaforandringer, der rammer os i de kommende år.

Washington Post kunne i weekenden fortælle om temperaturer på 22 grader over normalen i Grønland og om rekordstore afsmeltninger så tidligt på året.

Forstærker opmærksomheden

Den danske klimaforsker er imponeret over, hvordan hans billede har været med til at forstærke opmærksomheden om, hvordan stadig større del af isen på Grønland smelter og dermed får vandstanden i havene til at stige.

- Vi bruger ellers mange kræfter på at formidle vores forskning. Men vi har ikke tidligere opnået den samme gennemslagskraft, som vi har haft med det her billede. Det er helt ude af proportioner i forhold til den indsats, som vi ellers gør for at formidle vores resultater, siger han.

- Jeg må have været lidt heldig, da jeg tog billedet med min mobiltelefon. Jeg er jo ikke fotograf. Men det kan da godt være, at vi skal overveje, hvordan vi ellers formidler vores forskning fremover.

Steffen Malskær Olsen befinder sig stadig i Grønland, men på onsdag regner han med at være på et fly på vej hjem mod Danmark. Og så vender han først tilbage til Grønland i december for at fortsætte sin forskning i klimaets udvikling.

- Jeg står og kigger ud på fjorden, og i dag er vandet drænet væk fra isen. Og her er temperaturer på mellem to og fem grader, alt efter hvor du befinder dig. Så det er tilbage til normalen, siger den danske klimaforsker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk