Sten er 'the missing link' i den grønne omstilling: Kan gemme på sol og vind

Nyt energi-batteri-lager med 600 grader varme sten blev indviet i dag.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers sagde ved dagens indvielse, at han synes, det er fantastisk, at det faktisk er lykkedes at lagre energi i nogle sten, som vi kender fra vores gårdsplads. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

I dag blev en kæmpe bunke sten indviet som energilager.

Forskere og energiselskaber har arbejdet på at ophøje en bunke sorte småsten til et sted, hvor sol og vind kan lagres, så vi kan få glæde af det på vindstille gråvejrsdage.

På DTU Risø ved Roskilde indviede uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) i dag testanlægget.

- Jeg synes, det er fantastisk, at det faktisk er lykkedes at lagre energi i nogle sten, som vi kender fra vores gårdsplads, sagde ministeren ved indvielsen.

Energiselskabet Seas-NVE, har siden 2016 samarbejdet med DTU Energi, Aarhus Universitet Geoscience, Dansk Energi, Energinet.dk og Rockwool om at udvikle testanlægget med 600 grader varme sten, der som et batteri kan oplagre og levere energi fra sol og vind.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers har indviet det ny energilager på Risø ved Roskilde. Stenene, det 'Ikea-store' lager, opvarmes af overskudenergi. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

- Det er jo det, der er ”the missing link” i vores grønne omstilling; Kan man lagre energien?, sagde Tommy Ahlers og fortsatte om blæsevejret udenfor på Risø:

- Lige nu blæser det enormt meget, det vil sige, vi producerer enormt meget energi i Danmark lige nu, men hvad med i nat, når det er vindstille? Hvordan får vi så energien ud? Det gør vi ved at gemme den i sten. Det er sgu’ smukt.

Varmekanon og dampturbine giver ny strøm

Udviklingschef ved Seas-NVE Ole Alm forklarer, hvordan energilageret fungerer, ved at sammenligne det med en gryde, som bliver gravet ned i et hul i jorden. ”Gryden” er isoleret og får også et isolerende låg på.

- Når der så er overskud af strøm, tager vi den og omformer den til varm luft ved hjælp af en kæmpe varmekanon, og det presser vi ned over stenene, så de bliver 600 grader varme, siger Ole Alm.

Han forklarer videre, at efter et par dage, hvor vinden er faldet og solen ikke skinner mere, sættes der gang i en fordampningsproces, så der kan fordampes vand:

- Det kan vi bruge i en dampturbine, og så kan vi lave strøm igen.

Lige nu arbejder holdet med en miniaturemodel af energilageret, men Ole Alm regner med, at der om ti år vil være et lager i fuld skala.

Energilageret vil kunne gemme strøm nok til at dække hele Danmarks strømforbrug i fire til seks timer.

Følgende tal er rettet i grafikken kl.10.47 19. marts 2019: ”1 % varmetab” er ændret til ”20 % energitab”, ”59 % varme tilbage” er ændret til ”40 % varme tilbage”. Tallene er også rettet i faktaboksen.