Sugerør og skruelåg: Halvdelen af skildpadder har plastik i kroppen

Ny undersøgelse viser også, at små fiskebåde er lige så farlige for skildpadder som industrielt fiskeri. 

I Europa er der plastik i skildpadderne. Ny undersøgelse har også set på bifangsten af skildpadder i Sydamerika, hvor små fiskebåde udgør en stor trussel. (© ProDelphinus)

Halvdelen af alle skildpadder i Middelhavet har plastik i kroppen.

Det viser en undersøgelse, der er støttet af EU og det italienske ministerium for miljøbeskyttelse, som skal kortlægge mængden af plastik i skildpadder.

Ifølge optællingen har 53 procent af de store krybdyr plastik i maverne. Og det er alt fra madfolie til skruelåg, fiskesnører og sugerør.

I alt undersøgte Indicit, som EU-programmet hedder, 611 skildpadder.

187 af dem var levende, og Indicit undersøgte deres afføring. 424 af dem var døde skildpadder, som var skyllet op på strande i Italien.

Fanget i fiskenet

Britiske forskere har heller ikke gode nyheder til skildpadderne.

Små fiskebåde er lige så stor en trussel mod skildpadderne som de store skibe og det industrielle fiskeri.

Det viser en ny undersøgelse, hvor britiske forskere fra University of Exeter har undersøgt bifangsten af skildpadder i Sydamerika. Projektet er støttet af den britiske regering og offentliggjort i Fisheries Research.

Skildpadderne, hvoraf mange er truede arter, ryger i nettet som bifangst. Sidste år fangede sydamerikanske fiskere 46.000 skildpadder. Og af dem døde 16.000.

Små fiskebåde er trussel

Men det reelle tal er langt højere, vurderer forskerne, der ikke har tal for hele Sydamerika. De har kortlagt bifangsten af skildpadder blandt fiskere i 43 havne i Chile, Ecuador og Peru.

- Folk bekymrer sig om industrielt fiskeri, men det er ved at gå op for mange, at en helt reel trussel er fiskeri i lille skala, siger Brendan Godley, der er professor og arbejder med miljø og økologi på University of Exeter, i en pressemeddelse om undersøgelsen.

- Det er små fiskebåde, men de er der i så stort antal, at de kan have en enorm indflydelse på økosystemer, siger Brendan Godley.

Flere af skildpadderne er truede arter. Blandt andet havlæderskildpadden, der er den største havskildpadde og et af de største nulevende krybdyr - kun er overgået i størrelse af krokodiller.

En anden af de truede arter er karetteskildpadden, der lige som havlæderskildpadden findes i have over stort set hele verden.

- Vi er forsigtige med at overdrive truslen mod dyrelivet, men i det her tilfælde er det klart, at titusinder af skildpadder bliver fanget hvert år, siger Jeffrey Mangel, der er en anden af forskerne fra University of Exeter, som var med til at lave undersøgelsen.