(Foto: ESA)

Syv billeder fra rummet, der viser klimaforandringerne på Jorden

Den globale temperatur er steget med omkring én grad, og konsekvenserne kan allerede ses.

Flere og mere ekstreme skovbrande. Voldsomme storme, der tager til i styrke. Gletsjere, der smelter bort. Og lange, lange tørkeperioder over Europa.

Klodens gennemsnitstemperatur er allerede steget med omkring én grad på grund af menneskeskabte klimaforandringer.

Det lyder måske ikke af meget, men konsekvenserne er svære at overse (medmindre man gerne vil, selvfølgelig).

Og set fra rummet bliver forandringerne på Jorden kun tydeligere. Det illustrerer disse billeder, som er taget af Nasa og ESA og delt af FN.

 • I marts hærgede den tropiske storm (cyklon) Idai det afrikanske land Mozambique. Blandt andet blev 90 procent af en af landets største byer, Beira, ifølge Røde Kors ødelagt af det, som FN kaldte "en af de værste vejrkatastrofer på den sydlige halvkugle nogensinde". Forskning peger på, at storme, orkaner, cykloner og tyfoner vil tage til i styrke i takt med, at klimaforandringerne gør et stadigt større indtog. Hvorvidt der også kommer flere storme, er endnu usikkert. (Foto: ESA)
  1 / 7
 • Et tydeligt billede på cyklonen Idais ødelæggelser. Til venstre ses lysforureningen fra området omkring landets fjerde største by Beira, inden Idai ramte. Til højre fire dage efter cyklonen var gået i land. (Foto: Nasa Earth)
  2 / 7
 • Menneskers omfattende (og stadig stigende) udledning af CO2 til atmosfæren fører til et varmere og mere tørt klima om sommeren i nogle dele af verden. Blandt andet som vi så sidste sommer i Danmark. Det betyder også, at antallet af skovbrande vokser. I 2018 og 2019 har lande som USA, Skotland, Sverige (billedet) og Australien oplevet mange - og voldsomme - brande. (Foto: ESA)
  3 / 7
 • Her en skovbrand, der raser gennem store dele af Californien. Delstaten blev i 2018 ramt af de dødeligste skovbrande i dens historie. (Foto: Alexander Gerst © ESA)
  4 / 7
 • "The ice is melting at the poles" (isen smelter ved polerne, red). Det fortale daværende formand for SF, Villy Søvndal, os allerede tilbage i 2009. Afsmeltningen fra isen i både Arktis og Antarktis er ikke nogen ny konsekvens af klimaforandringerne, men afsmeltningen tager til, og de før så massive iskapper ved polerne, slår nu sprækker, der er mere end 100 kilometer lange. Som her i Arktis.
  5 / 7
 • Verdens gletsjere trækker sig tilbage. Denne i Indien. Satellit-billedet til venstre er fra år 2000. Det til højre fra år 2018. Mange gletsjere har, ifølge klimaprofessor Sebastian Mernild fra Nansencenteret i Bergen, i dag mistet mellem 30-50 procent af deres masse, mens andre helt er forsvundet. (Foto: ESA)
  6 / 7
 • I 2018 var Danmark plaget af den værste tørke i 10 år. Og det kan vi måske godt begynde at vænne os til. For godt nok kan en enkelt vejrhændelse ikke kobles sammen med klimaforandringerne, men i fremtiden kan vi forvente flere lange perioder med ekstremt vejr. Både i form og tørke og voldsom regn. Til venstre ses et billede fra Europa i sommeren 2017. Til højre sommeren 2018. (Foto: ESA)
  7 / 7

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter