Thunberg omringet ved ankomst til klimatopmøde: Pilgrimme har gået tusinder af kilometer for klimaet

Klimatopmødet COP26 begynder i dag i Glasgow i Skotland.

- Giv os plads. Giv os noget plads!

Sekundet efter Gretha Thunberg trådte ud i Glasgows gader fra hovedbanegården Central Station i aftes, blev hun kastet ud i et menneskehav fyldt med aktivister, journalister og fotografer.

Og jo flere skridt hun tog på den skotske asfalt, des tykkere blev lagene af politibetjente i neongule veste, som forsøgte at beskytte hende.

Klimatopmødet COP26 begynder officielt i dag i Glasgow, og selvom det vælter ind med mægtige statsledere fra hele verden, tyder Greta Thunbergs ankomst på, at hun er et af topmødets helt store navne.

Hun tog dog postyret rimelig roligt.

- Endelig i Glasgow for COP26! Og tak for den varme velkomst, skrev den 18-årige klimaktivist efterfulgt af en glad emoji med sved dryppende fra panden.

Greta Thunberg ankom med tog til Glasgow lørdag aften. (Foto: © Dylan Martinez, Ritzau Scanpix)

Ingen større forandringer

Greta Thunberg er langt fra den eneste klimaaktivist, der har taget turen til Glasgow.

De seneste dage har der været flere store demonstrationer, hvor aktivisterne viser deres utilfredshed med det, som de ser som manglende handling fra politikernes side.

Klimaaktivisterne er både ankommet til Glasgow med tog som Greta Thunberg, men mange har også gået i ugevis og tusinder af kilometer som en del af demonstrationerne for klimaet, skriver BBC.

  • Klimaktivisterne vil have handling i stedet for ord og løfter. (Foto: © Dylan Martinez, Ritzau Scanpix)
  • Klimaktivister fra Extinction Rebellion var også en del af demonstrationerne i går i Glasgow. (Foto: © DANIEL LEAL-OLIVAS, Ritzau Scanpix)
  • Extinction Rebellion har flere gange fået opmærksomhed for sine aktioner ved andre topmøder. (Foto: © Andy Buchanan, Ritzau Scanpix)
  • Der var masser af kreativitet til gårsdagens demonstrationer. (Foto: © Dylan Martinez, Ritzau Scanpix)
  • Demonstrationen her vil have fokus på trawl-fiskeriets konsekvenser for havet. (Foto: © ROBERT PERRY, Ritzau Scanpix)
1 / 5

Til COP26 er et af målene at få landene til at forpligte sig til mere ambitiøse mål end de nuværende for at mindske udledninger af drivhusgasser.

Greta Thunberg er dog blevet skuffet så mange gange før, at hun ikke har de store forventninger til klimatopmødet. Især ikke fordi lande, der bliver påvirket af klimaforandringerne først, simpelthen ikke er repræsenteret nok ifølge hende.

- Det skaber allerede en ubalance. Og klimaretfærdighed er selve essensen af denne krise. Så længe vi bliver ved med at ignorere det i forhandlingerne, så får vi ikke et godt resultat, sagde hun til BBC fredag.

FN's Miljøprogram (Unep) og DTU advarede i en rapport tidligere denne uge om, at med de nuværende klimaløfter fra verdens lande vil de globale temperaturer i år 2100 være mindst 2,7 grader højere.

New Zealand skærper udledningsmål

Forud for klimatopmødet har New Zealand valgt at skærpe sine udledningsmål.

I 2030 skal udledningerne være 50 procent mindre, end de var i 2005, oplyser premierminister Jacinda Ardern ifølge nyhedsbureauet Reuters, skriver Ritzau.

New Zealand premierminister, Jacinda Ardern, skruer op for landets udledningsmål forud for COP26. (Foto: © HANNIBAL HANSCHKE, Ritzau Scanpix)

Tidligere havde New Zealand en målsætning om at nedbringe udledningerne med 30 procent i 2030 sammenlignet med niveauet i 2005, men det er altså ikke nok, mener de.

- Selv om vi kun står for en lille del af de globale udledninger, så er vi som land omgivet af oceaner og en økonomi, der er afhængig af vores jord, og derfor ikke immune over for virkningerne af klimaforandringer. Derfor er det afgørende, at vi gør vores del, siger Jacinda Ardern og hendes klimaminister, James Shaw, i en fælleserklæring.

Folketinget vedtog sidste år en klimalov med et mål om at mindske udledningerne af drivhusgasser med 70 procent inden 2030. Her måler man dog ikke i forhold til niveauet i 2005 - som New Zealand altså gør - men i forhold til niveauet i 1990.