Ulovlig handel med skildpadder eksploderer

På to år er mere end 10.000 af bare én enkelt art af de mest truede skildpadder blevet beslaglagt fra smuglere i Asien, viser nye tal.

Black spotted skildpadden er en af de truede arter, der bliver handlet med i stor stil. (Foto: © P.Tansom, TRAFFIC)

Med sit tunge og tykke skjold er skildpadden en mester i at overleve i naturen.

Men fremtiden ser ikke lys ud for krybdyret, der ellers har formået at være på Jorden i over 200 millioner år.

I dag er hver anden art truet. Og det skyldes blandt andet ulovlig handel, som lige nu er i kraftig stigning.

En af dem, det går hårdest ud over, er arten black spotted-skildpadde, der ikke har noget dansk navn.

Fra 2014-16 blev over 10.000 black spotted-skildpadder beslaglagt fra smuglere i Asien. Det viser en ny undersøgelse fra WWF Verdensnaturfonden og det globale netværk Traffic.

Til sammenligning blev der kun beslaglagt 3000 af dem mellem 08 og 14.

- Vi vidste godt, at skildpadder var meget populære i især Kina og Vietman. Men vi er meget overraskede over, at skildpadderne lige pludselig er kommet i så høj kurs. Det kan vi ikke helt forklare, siger generalsekretær for WWF i Danmark, Bo Øksnebjerg.

I Asien er skildpadder efterspurgte. Blandt andet på grund af deres unikke skjold, som for eksempel kan bruges til at lave smykker. Derudover er skildpadderne også en eftertragtet spise. Og ifølge Bo Øksnebjerg begynder flere også at vil have dem som kæledyr.

- Det tyder på, at der er kommet en ny trend omkring skildpadder. Det virker som om, at det er blevet populært at have dem gående derhjemme. Og derfor har vi en mistanke om, at vi ser den her vækst på det illegale marked, siger han.

Det 10. mest efterspurgte dyr

En tidligere rapport fra WWF viser, at skildpadden ligger nummer ti på listen over verdens mest eftertragtede dyr på det illegale marked.

Det går især udover skildpadderne i Asien, hvor 17 ud af verdens 25 mest truede arter lever. Ifølge WWF er Kina en af de største importører, hvor det skønnes, at flere millioner skildpadder bliver importeret og solgt ulovligt hvert år.

- Men kineserne begynder efterhånden at få et andet syn på truede dyr. De har for eksempel lukket deres marked for elfenben fra elefanter, siger Bo Øksnebjerg og fortsætter:

- Så vi skal forsætte med at uddanne folk i Asien og få dem til at blive opmærksomme på problemet. For når én dyreart er ved at forsvinde, så kaster markedet sig over den næste. Til sidst vil der altså ikke være mange dyrearter tilbage, siger han.

Udover black spotted-skildpadden blev der tidligere i år beslaglagt 10.000 skildpadder af arten stråleskildpadder, som også er truet. Det skete i Madagaskar.

Top 10: Mest efterspurgte arter på det illegale marked:

 1. 1

  Tiger

 2. 2

  Elefant

 3. 3

  Skældyr

 4. 4

  Næsehorn

 5. 5

  Bjørne

 6. 6

  Gemse (serov)

 7. 7

  Hjelmnæsehornsfugl

 8. 8

  Gaur

 9. 9

  Leoparder

 10. 10

  Skildpadder (Kilde: WWF, november 2017)