Udtrykket ‘hvad fatter gør, det er altid det rigtige’ holder ikke helt længere.
Unge lever mere bæredygtigt end deres forældre. I hvert fald hvis de selv skal sige det, viser en ny undersøgelse foretaget af Arla gennem Epinion.
Undersøgelsen kigger ikke på, hvor bæredygtigt de adspurgte faktisk lever, men på hvordan de selv vurderer deres valg.
John Thøgersen, der er professor i økonomisk psykologi og ekspert i forbrugeradfærd og miljø på Aarhus Universitet, mener, at vores bæredygtige valg afhænger af, hvor vi er i livet.
- Hvis du for eksempel bor i København og er studerende, har du muligvis mindre brug for en bil, fordi den kollektive trafik er bedre, og tingene er tættere på hinanden. Men har du børn og er flyttet udenfor byen, kan en bil være nødvendig, forklarer han.
Vi gør, hvad vi kan
Undersøgelsen viser, ifølge John Thøgersen, at danskerne er godt med, når det handler om miljø og bæredygtige valg.
Han fortæller videre, at der i Danmark er en generel enighed om, at vi skal gøre noget - det er bare forskelligt, hvad man gør.
- På miljøområdet har vi, hvad man kan kalde en ‘bidragsetik’. Det betyder, at de problemer, vi har med klima og miljø, ikke er noget, den enkelte kan løse. Men efterhånden er der i det danske samfund kommet en stærk fælles opfattelse af, at vi alle har et ansvar for at bidrage til løsningen. Men den enkelte kan vurdere, hvad de kan og vil bidrage med, siger han.
De ældre sorterer, de yngre køber økologisk
I undersøgelsen har deltagerne selv vurderet, om de mente, at de gjorde en stor indsats for bæredygtighed.
Det kan dog variere, hvornår man mener, at noget er en ‘stor indsats’.
- Når man bliver ældre, kan det være, at man anser, hvad en stor indsats er, som noget andet, end når man er yngre. Men det ændrer ikke på, at de unge i undersøgelsen bestemt ikke er bagud. De lukker ikke øjnene for miljøproblemerne, siger John Thøgersen.
Undersøgelsen viser, at de unge gør bestemte bæredygtige ting, som de ældre gør mindre af - og omvendt.
Unge er mere tilbøjelige til at skære ned på oksekød eller købe økologisk, mens de voksne og ældre oftere affaldssorterer og sparer på el og vand.
- Det kan der være mange forklaringer på. Måske har de yngre mennesker ikke helt så fasttømrede spisevaner - eller måske har de et strammere budget? Samtidigt har de ældre måske bedre muligheder for at affaldssortere, fordi de bor, hvor der er plads til det. Det handler om livssituationer, afslutter John Thøgersen.