Vandmænd kan bruges til at fjerne mikroplast i havene

Slim fra vandmænd binder sig til mikroplast, viser forskning.  

Et internationalt forskerprojekt vil også finde ud af, hvorvidt slim fra vandmænd kan bruges til eksempelvis dyrefoder. (© Scanpix)

For mange er vandmænd små, flade geleklumper, der irriterer og er i vejen, når man skal ud og bade.

Men for forskere på blandt andet Biologisk Institut på Syddansk Universitet kan vandmænd være en værdifuld ressource.

- Vandmænd er et af de ældste dyr, vi kender til. De er ikke særlige komplekse sammenlignet med andre dyr, men de viser egenskaber, der gør det spændende at kigge nærmere på dem, siger Jamileh Javidpour, der er adjunkt på Biologisk Institut.

Hun er projektkoordinator på GoJelly, som er et forskningsprojekt med forskere fra blandt andet Danmark, Norge, Tyskland, Slovenien, Kina og Israel.

I projektet, der kører indtil 2021, undersøger forskerne vandmænds egenskaber. De vil blandt andet finde ud af, om de kan bruge vandmændenes slim til at redde havet fra at blive forurenet af mikroplast.

- Hvis du rører ved en vandmand, kan du se, at din hånd bliver slimet. Og den her slim har en egenskab, som kan blive brugt til at lave et filter, der kan opfange mikroplast, siger Jamileh Javidpour.

- Dermed kan det potentielt bruges til at rense havvand fra mikroplast. Men lige nu er der lang vej igen.

Slimen opstår, når vandmænd formerer sig eller bliver stressede.

- Mængden af slim afhænger blandt andet af sæsonen, størrelsen på vandmændene og på arten, siger Jamileh Javidpour.

Mangler viden om mikroplast

Mikroplast i havene er et problem, som forskerne stadig ikke ved meget om. Der er derfor stadig uklarhed om betydningen af mikroplast for levende organismer.

Undersøgelser viser, at mikroplast ophobes i både dyr og mennesker, og at visse plastikprodukter blandt andet indeholder hormonforstyrrende stoffer og andre giftstoffer.

Men forskere fra blandt andet Aalborg Universitet er gået sammen for at skabe et datagrundlag for den bekymring for mikroplast, de oplever, at folk har.

- Det er egentlig fornuftigt nok at være bekymret, men man skal bare ikke være bange. Det kræver konkret forskning at finde ud af, hvad det er, vi ser, og hvordan det påvirker havmiljøet, sagde Torkel Gissel Nielsen, der er professor på DTU Aqua, til DR sidste år.

Forskerne i GoJelly-projektet arbejder også på at finde ud af, hvorvidt slim fra vandmændene kan anvendes til dyrefoder, fødevarer, rynkecreme og gødning.

Forskningen er en del af EU's rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020.