Varmt vand i Barentshavet truer dyrene i Arktis

Nord for Norge er et dramatisk klimaskifte i gang. Derfor er flere dyrearter truet på deres levevilkår og Arktis krymper, siger forsker.

En ensom sæl sidder på noget af den is, der er ved at smelte i Barentshavet nord for Norge. (Foto: STAFF © Scanpix)

Isen smelter i Barentshavet. Og det går så stærkt, at det ikke er set siden den sidste istid.

- Vinterisen øst for Svalbard kan blive en saga blot allerede om få år. Det vil få mange konsekvenser, men i første omgang vil det gå ud over dyrelivet for både fisk, isbjørne og sæler, skriver havforsker Sigrid Lind i en pressemeddelelse.

Det hurtige klimaskifte flytter iskanten ud af Barentshavet. Det viser, at havet er ved at skifte klima. Det vil sige, at det går fra at være et arktisk område til at blive en del af det atlantiske klima.

- Det er tydeligt, at det skyldes global opvarmning. Barentshavet er blevet et såkaldt hot spot, hvilket gør, at Arktis krymper og skrumper ind, skriver Sigrid Lind. Hun er forsker ved Havforskningsinstituttet i Bergen og hovedforfatter til den videnskabelig artikel, der er offentliggjort i Nature Climate Change.

Saltvand og ferskvand blandes

Det er blandt andet målinger fra satelitter, der nu afslører, at havisen på Barentshavet er det område i hele arktis, der smelter hurtigst. Men hidtil har man ikke vidst, hvorfor varmen ophobes netop der.

- Det viser sig, at den nordlige del af Barentshavet er yderst sårbart for klimaforandringerne. Det bliver det første arktiske havområde, der ender med at blive varmere og atlantisk, skriver Sigrid Lind.

Det skyldes, at den ferske del af vandlaget, der gemmer varmen fra de atlantiske havstrømme, blandes sammen. Derfor bliver det saltfattige ferskvand fra isen blandet med saltindholdet fra det varmere Atlanterhav.

Hvis der ikke kommer nyt smelteis fra havet rundt om nordpolen bliver der ikke tilført nyt ferskvand. Dermed bliver Barentshavet varmere og i sidste ende kommer det til at bidrage til den globale opvarmning.

Kender ikke konsekvenser

Når klimaet forandre sig så hurtigt får dyrelivet og økosystemet svært ved at følge med. Især arter som har tilpasset sig et koldt og isdækket miljø får svære betingelser for at finde føde og trives.

- Det er kritisk for isbjørne og sæler. Fiskeriet vil blive påvirket kraftigt. Vi kender ikke de fulde konsekvenser af et smeltende Barentshav endnu, skriver Sigrid Lind.