For få dage siden spredte en trist nyhed sig i medier verden over: Efter fem dages ihærdig redningsmission måtte dyrlæger opgive at redde en ung grindehval, der kæmpede for sit liv i en thailandsk kanal.
Efterfølgende viste en obduktion, at hvalens mave var fyldt med 80 plastikposer, som havde gjort den ude af stand til at jage og indtage føde.
Desværre er grindehvalen blot ét af mange eksempler på, hvad der sker, når naturen kommer i nærkontakt med menneskers massive plastikforurening.
Derfor sætter FN i anledning af "Verdens Miljødag" fokus på, hvordan vi fremover kan bekæmpe plastikforurening.
Vi har brug for plastik, men...
Plastik er overalt i vores hverdag. I stedet for, at vi remser eksempler på plastikprodukter op, kan du jo prøve at tænke over, hvor mange plastprodukter du egentlig har i dit hjem.
Siden den første masseproducerede plastik blev fremstillet for omkring 110 år siden er anvendelsen af det billige, fleksible, holdbare og alsidige mirakel-materiale bare vokset og vokset og...
Det bliver ved at vokse. Med god grund. Vi har brug for plastik til vores vindmøller. På sygehusene. Til opbevaring af vores madvarer, så de kan holde sig friske, og vi kan minimere madspild.
Men vi har også brug for at minimere vores forbrug af plastik, der hvor den ikke er nødvendig. Og vi har brug for at blive bedre til at sortere og genanvende plasten, så den ikke ender i skoven, i havet eller i maven på en grindehval.
Danmark halter bagud
Det er danskerne ikke verdensmestre i.
I 2014/2015 producerede en dansker mere plastikaffald end eksempelvis en svensker, en rumæner eller en finne, og når det kommer til genanvendelse er både Tyskland, Tjekkiet, Irland og flere andre lande længere foran i det grønne felt.
Kan vi gøre det bedre? Og i så fald hvordan?
Vi er sikre på, at der er mange gode forslag til, hvad politikerne burde/kunne/skulle.
Men her beder vi dig om at komme med dit bedste tip til, hvad du gør for at genanvende plastik eller mindske dit forbrug?
Vi samler en række af de bedste forslag og deler dem med brugerne af dr.dk, så du kan hjælpe andre med at bekæmpe plastikforurening.
Indtast dit fornavn, din alder og dit forslag herunder. Vi opbevarer forslagene i en uge. Herefter slettes de. Læs mere om DRs persondatapolitik her.