VIDEO Stort isbjerg brækker af grønlandsk gletsjer

Optagelsen af isbjerget hjælper nu forskere med bedre at forstå, hvor meget verdenshavene stiger.

Forskere har optaget et cirka 6,5 kilometer langt isbjerg brække af en gletsjer i Østgrønland. (Video: Denise Holland, New York University)

Forskere fra New York University stod det rette sted på det rette tidspunkt, da de i sidste måned hev kameraet frem og filmede et isbjerg kælve.

Det cirka 6,5 kilometer lange isbjerg brækkede af en gletsjer i Østgrønland. I videoen kan du se, hvordan isbjerget river sig løs.

- Vi stod der alle sammen i stilhed og indså, at vi var ekstremt heldige, fordi vi så en så kraftig hændelse fra naturens side, siger Denise Holland til DR Viden. Hun er logistikkoordinator for New York University’s Environmental Fluid Dynamics Laboratory.

Ifølge Denise Holland skyldes kælvningen varmt vand i fjorden, der gør gletsjeren ustabil.

- I fremtiden vil global opvarmning muligvis gøre vandet i fjorden endnu varmere, og det kan føre til større og flere kælvninger, siger hun.

Isbjerge er nøglen til at forstå vandstigning

Det sker efterhånden ret ofte, at et isbjerg kælver. Men det er langt fra altid, det bliver fanget på video.

Optagelserne kan hjælpe forskerne med at forstå, hvor meget verdenshavene stiger.

- De computersimuleringer, vi har lige nu, er ikke for gode til at gengive kælvninger. Men ved at observere kælvninger, og de kræfter der ødelægger isen, kan vi i fremtiden simulere mere realistisk, siger Denise Holland.

- Når et isbjerg ryger ud i vandet, stiger havene. I det her tilfælde sker det kun i et beskedent omfang, men det er nøglen til at forstå, hvordan havene stiger, fortsætter hun.

Havene stiger og stiger

Der er efterhånden ingen tvivl om, at klimaforandringerne har en kæmpe indvirkning på isen i Arktis.

Havisen bliver mindre og mindre, og forskere regner med, at den vil være helt væk om sommeren i år 2100.

Det ser ikke meget bedre ud på den sydlige del af kloden. Forskere fra blandt andet DTU og Nansen-centeret i Bergen har været med til den mest omfattende opgørelse af ismassen i Antarktis.

Konklusionen er, at isen på Antarktis smelter hurtigere, end man regnede med. Mellem 2012 og 2017 har kontinentet mistet 219 milliarder ton is årligt. Det svarer til en stegning i havene på 0,6 millimeter om året.

Facebook
Twitter