Vil du have en mere bæredygtig garderobe? Her er fire råd til at få dit tøj til at leve længere

Opbevar dit tøj korrekt og vask kun, når det er nødvendigt.

Det betyder noget, om dit tøj hænger på bøjler eller ligger i en skuffe. For eksempel skal striktrøjer ned i skuffen, hvis de skal holde den rigtige form. (Foto: Frederik Svaneborg © Pernille Kjeldgaard)

Rettelse: Tidligere stod der i artiklen, at alle stykker tøj i gennemsnit kun bliver brugt 7-8 gange. Det er ikke korrekt. Det er billige stykker tøj, der i gennemsnit kun bruges 7-8 gange. DR beklager fejlen.

Hvad end du går i designer-outfits eller high-street-tøj fra store kæder, er det vigtigt at passe godt på dit tøj og dine sko.

Hver gang du køber nyt tøj, belaster det nemlig ikke kun din pengepung, men også klimaet og miljøet.

Det kræver nemlig mange ressourcer som vand, kemikalier og energi, når et stykke tøj først skal produceres og siden fragtes til butikken, hvor du køber det.

Det er derfor bæredygtigt, hvis du prøver kun at købe tøj, som du faktisk får brugt.

Det er vi desværre ikke altid så gode til i Europa.

Billige stykker tøj bliver i gennemsnit kun brugt 7-8 gange, før det ryger til genbrug eller endnu værre - i skraldespanden.

For at du bliver ved med at bruge dit tøj, er det en god idé at passe godt på det, så det ikke bliver unødvendigt slidt eller nusset at se på.

Det kan Marie Busck hjælpe dig med. Hun er CSR- og bæredygtighedschef i brancheorganisationen Dansk Mode og Textil.

Herunder kommer hun - og bogen ‘Klæd dig bedre - En guide til mindre tøjspild og mere garderobeglæde’ - med fire god råd, der får dit tøj til at leve længere.

1

Følg altid vaskeanvisningen

(Foto: Tamanna Rumee © Unsplash)

Hvis en trøje kun kan tåle 30 grader eller skal håndvaskes, er det vigtigt, at du følger anvisningerne.

Når du vasker på højere temperaturer end anbefalet, risikerer du, at tøjet mister sin form eller krymper.

- Når du læser vaskeanvisningen, bliver du også klogere på dit tøj. Hvis det for eksempel er fint materiale som silke, skal du gøre dig umage med at vaske det i hånden eller bruge silke-vaskeprogrammer og særligt vaskemiddel, der er beregnet til netop silke, siger Marie Busck.

Det er også en god idé generelt at droppe tørretumbleren.

- Tørretumbleren slider unødigt på tøjet. Det kan ende med, at dit tøj hurtigere går i stykker. Derudover er det heller ikke alt tøj, der kan klare en tur i tørretumbleren uden at krympe, siger Marie Busck.

2

Trænger tøjet overhovedet til en vask?

. (Foto: VIBEKE TOFT © Scanpix)

Mange vasker deres tøj, hvis de har haft det på én gang. Men det er ikke altid nødvendigt.

- Duft til dit tøj, tjek det for pletter og vurdér, om det egentlig trænger til at blive vasket. Sommetider er det nok at hænge tøjet ud og blive luftet igennem. På den måde sparer du både på vand og strøm, og du slider ikke unødvendigt på tøjet, siger Marie Busck og fortsætter:

- Alting holder længere, hvis du ikke vasker det for hårdt eller for ofte. Hvis det er en t-shirt i dårlig kvalitet, holder den ikke for evigt, men den kan holde lidt længere, hvis du tænker dig om.

3

Skuffe eller bøjle?

. (Foto: ALBERT GEA © Scanpix)

Det er ikke ligemeget, om dit tøj ligger i skuffen eller hænger på bøjler, hvis det skal have et langt liv.

Heldigvis er der et par tommelfingerregler, der kan hjælpe dig med at opbevare dit tøj korrekt:

Tøj, der nemt krøller, skal på bøjle. Det er smart, fordi du slipper for at stryge det så ofte. Samtidig slides der ikke så meget på tøjet.

Jo tykkere bøjler, desto pænere holder tøjet sig. Især tunge frakker kan få ujævnheder i formen, hvis de hænger på en tynd bøjle.

Til gengæld kan tøj af uld få mærker af at hænge på bøjler, så det skal lægges sammen i skabet.

Det samme gælder strik, som mister formen, hvis det hænger på bøjle.

4

Gå til en skrædder eller gør det selv

. (Foto: Stephane Mahe © Scanpix)

Engang fik man sjældent nyt tøj. I stedet blev tøjet repareret - enten derhjemme eller hos en skrædder.

Den tanke er god at tage med sig i dag.

Hvis din jakke taber en knap, eller en syning er gået op, så lad være med at dømme tøjet ude. Der kan nemlig være flere gode år i det stykke tøj, hvis det bare bliver repareret.

Når du køber nyt tøj, er der tit en ekstra knap med eller ekstra tråd.

Det er en god idé at lægge de ekstra knapper og tråd i en lille æske. På den måde ved du, hvor det er, når uheldet er ude.

Og så sikrer du dig, at det i hvert fald ikke skal være en manglende knap, der gør, at favorit-skjorten ikke længere bruges.

Førhen fik man ofte også syet sit tøj til hos en skrædder, så det passede perfekt.

Der var ekstra stof ved sømmene i for eksempel en kjole, så den kunne syes ind eller ud, hvis du tabte dig eller tog på.

Det ser vi ikke på samme måde i dag, men det er stadig en god idé at få syet dine kjoler ind, hvis du har tabt dig. Så sidder de perfekt, og så er der større chance for, at du får dem brugt mere.

Hvis du selv vil kaste dig ud i at reparere dit tøj, er der mange tutorials på nettet. Du kan også spørge nogle ældre familiemedlemmer. Måske kan de lære dig et trick eller to.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter